Читај ми!

Коме је и када потребна потврда о вакцинацији или негативан пи-си-ар тест

Неке земље увеле су обавезне вакцине против ковида за одређене групе становништва. Код нас се спекулисало да би вакцинација требало да буде обавезна за наставно и медицинско особље, али одлука никада није донета. Када су масовни јавни скупови почели да се одржавају, за неке је била неопходна потврда о вакцинацији или негативан тест на корону, а за неке само маска. Од пацијената који треба да леже у болници очекује се потврда, али они немају право да је траже од лекара. Ко одлучује о томе када је потребна потврда, а када не, и на основу чега?

Познато је да нам је, уколико смо невакцинисани, неопходан пи-си-ар тест за прелазак границе, али исти тест треба нам често и када не путујемо. У болнице се не може ући тек тако, пацијенти који долазе на болничко лечење морају да буду тестирани. Пи-си-ар тест је у овом случају бесплатан.

"Институт Батут је донео препоруке да се пи-си-ар тест ради за пацијенте којима је неопходна хоспитализација и то за различите хируршке процедуре, интервенту кардилогију и ендокринологију, док за дневну билницу пи-си-ар тестирање није неопходно ", каже др Снежана Јовановић из лабораторије "Ватрено око". 

Пи-си-ар тест неопходан је и за особе које улазе у домове за стара лица или установе са колективним смештајем, као и за медицинске раднике који се из ковид система враћају у стандардни здравствени систем.

Исто правило важи за медицинаре у појединим болницама који су путовали у иностранство. Али тест за њих није бесплатан и морају да га доставе приликом доласка на посао.

Већина организатора културних, музичких и других манифестација захтева при уласку од посетилаца потврду о вакцинацији или пи-си-ар тест не старији од 48 часова. Онима који немају ништа од наведеног, омогућује се да на лицу места ураде бесплатан антигенски тест.

С друге стране, многи фестивали одржани су без икаквих услова, па су сви посетиоци могли да уђу и без тестова.

"По закону или Уставу ви немате права да захтевате, али ако организатор манифестације захтева потврду о вакцинацији, пи-си-ар или антигенском тесту, онда је то друго", каже докторка Снежана Јовановић. 

Стоматолошке ординације у Србији су на самом почетку епидемије добиле препоруку од Стоматолошке коморе Србије и примале су само хитне случајеве. Сада правила нису тако строго дефинисана, а грађани чешће посећују ординације где им није потребан пи-си-ар тест.

"Сваки пацијент пролази кроз поступак анамнезе, где добијамо доста података о могућем присуству ковида. Само пацијенти који се примају на на лечење на Клинику за максилофацијалну хирургију доносе потврду о негативном пи-си-ар тесту", каже професор Саша Јанковић са Стоматолошког факултета у Београду. 

Пацијент мора опрати и дезинфиковати руке при уласку у ординацију и попунити упитник Стоматолошке комора Србије у коме се до детаља траже подаци у вези са његовим здравственим стањем.

"Ми смо успели да увеземо два апарата, то су дентални аспиратори који раде на принципу хаубе и који усисавају све честице које се виде и не виде и то је заштита и за нас и пацијенте", каже Сања Марковић, специјалиста стоматолошке протектике у приватној ординацији.

Заштитних мера придржавају се и стоматолози. Њих нико не обавезује да пацијентима показују пи-си-ар тест на увид.

четвртак, 17. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи