Читај ми!

Војна болница Карабурма ради пуним капацитетом, Вукосављевић има поруку за невакцинисане

Начелник Војномедицинске академије Мирослав Вукосављевић рекао је за РТС да нема места опуштању и да је вакцинација спас.

Да се погоршава епидемијска ситуација у земљи видимо и по томе што војна болница Карабурма поново ради пуним капацитетом. Отворен је објекат К2 и примљени су први пацијенти.

Начелник Војномедицинске академије Мирослав Вукосављевић рекао је за РТС да је војна болница Карабурма почела са радом прошле године и није престајала да ради.

"Пратећи епидемиолошку ситуацију видели смо да треба да своје капацитете максимално ангажујемо и то смо учинили од петка", каже Вукосављевић.

Већ данас у објекту К2 који има 40 постеља, 28 је пoпуњено, а 102 пацијента су у болници.

Говорећи о клиничкој слици пацијената, каже да се не разликује много од онога како је у осталим црвеним зонама. У интензивној нези нема ниједног вакцинисаног, то је апел да схватимо да вакцинација ради, истакао је начелник ВМА.

"Неко каже па ја сам вакцинисан. Добио си лакши облик и прошао си како треба, али ниси завршио на респиратору", каже начелник ВМА.

Према његовим речима, пацијенти имају од 16 до 92 године.

Говорећи о могућем поновном активирању Арене, каже да би волео да Арена остане у функцији онога што смо видели претходних дана - да се радујемо одбојкашицама, а да остану болнице које су планиране за ковид.

У нековид објекте дођу заражени пацијенти, а да то не знају

"На ВМА као нековид установи која функционише од марта прошле године, па до 5. маја када смо се овде видели, имали смо прилику да видимо да је на десетине пацијената долазило, а били су асимптоматски, а на улазу има тачна процедура и према клиничкој слици, сваког збринемо у ковид установу", каже Вукосављевић. 

То све утиче пуно на нековид рад – потребан је додатни опрез, пооштрене мере на пријемно-тријажном делу и центру хитне помоћи, каже он и додаје да се Инфективна клиника ВМА не гаси, преко 120 одсто је попуњена.

Инфективна клиника КЦС ради само у ковид режиму, све остало што треба збрињава једина Инфективна клиника ВМА, подвукао је Вукосављевић.

Осврћући се на број заражених здравствених радника, Вукосављевић каже да су 32 радника заражена по подацима од петка.

Реч је о лакшој клиничкој слици, сви су у кућној изолацији, а десетак њих је ревакцинисано.

"Немојмо се опуштати, спроводимо епдимиолошке мере, када смо ближе у разговору или навијању треба носити заштитне маске", каже он.

Вукосављевић каже да је око 75 одсто здравствених радника ревакцинисано, има 10 одсто оних који су прележали и примили бустер дозу, пет одсто је оних који не могу да приме вакцину због тешких хроничних болести.

"Вакцинација је спас, треба вратити слике са почетка вакцинације, први су раме потурили сви запослени у болници на Карабурми, а онда и запослени на ВМА. Сви ми кружимо, 95 одсто особља је ангажовано са ВМА и команда је у ВМА", закључио је Вукосављевић. 

петак, 18. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи