Читај ми!

У црвеним зонама три пута више пацијената него пре месец дана, клиничка слика много тежа

Број хоспитализованих је готово 1.500, а у црвеним зонама је три пута више пацијената него пре месец дана. Клиничка слика је много тежа него у претходном таласу. Прве количине сировина за производњу кинеске вакцине "Синофарм" у нашој земљи стигле су рано јутрос на аеродром Никола Тесла.

Колико се погоршава епидемијска ситуација у земљи најбоље осликавају бројеви из црвене зоне Клиничког центра Србије. Ковид болница у Батајници 8 августа имала је 111 пацијената, а Клиника за инфективне и тропске болести 59. Сада је више и прегледа и пријема.

"Што се тиче Инфективне клинике, наши капацитети су на данашњи дан попуњени 95 одсто. Што се тиче ковид болнице Батајнице, наши болнички капацитети су попуњени две трећине. Ми у овом моменту имамо 594 хоспитализована пацијента. Да подвучем да су углавном пацијенети који су невакцинисани и ову прилику користим да опоменем све наше грађане о неопходности вакцинације", апеловао је проф. др Милика Ашанин, директор КЦС.

Да бисмо и убудуће били спремни за борбу са вирусом, Србија почиње производњу кинеске вакцине "Синофарм". Прве количине сировина за производњу, стигле су рано јутрос на аеродром Никола Тесла.

"Србија је прва земља у Европи која користи кинеску вакцину, а ускоро ће постати и прва европска земља која ће производити кинеску вакцину. То је још један нови, велики успех наше сарадње у борби против епидемије", наводи Чен Бо, амбасадорка Кине у Србији.

Сировина за производњу кинеске вакцине у Србији стигла је у Београд, а до октобра ће "Хемофарм" производити вакцину за процес тестирања, рекао је приликом дочека испоруке на аеродрому министар здравља Златибор Лончар.

"Ово сада прво што буде рађено, то је та такозвана пробна производња, која ће се радити до октобра. У октобру креће са регуларном производњом и очекује се да 'Хемофарм' направи око шест милиона доза до краја године. Те дозе ће бити првенствено намењене за грађане Србије, наравно ако буде вишка за цео регион", наводи Лончар.

У овом тренутку у ковид систему је 1.451 пацијент - а пре само месец дана 521. Повећао се и број пацијената на респиратору са 7 на 93.

петак, 18. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи