Читај ми!

Попадић за РТС: Природни имунитет је јачи од вакцине али је цена превисока

Професор имунологије Душан Попадић рекао је за РТС да немамо довољно вакцинисаних и имуних особа у популацији, а мере не поштујемо, не носимо маске. Треба имати у виду, подвлачи Попадић, да су све вакцине које су нам доступне након имунизације давале нешто вишу концентрацију антитела него код оних који су реконвалесценти.

Док готово половина грађана није примила ни прву дозу вакцине, интересовање за трећу дозу је солидно, али такође недовољно, струка најављује да је врло могуће да ћемо примати и четврту дозу вакцине против ковида.

Професор имунологије Душан Попадић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да поново носи маску иако је примио трећу дозу вакцине, зато што сада имамо 3.500 заражених, ситуација је врло озбиљна и не жели да своје здравље излаже ризику.

Указује да је у већем ризику ако не носи маску него ако је носи.

Попадић истиче да немамо довољно вакцинисаних и имуних особа у популацији, а мере не поштујемо уопште, не носимо маске и то је логична ситуација таквог сплета фактора.

Говорећи о вакцинама и маскама, он каже да ако није велика гужва у просторији у којој се борави и ако су сви вакцинисани нема потребе да носимо маске.

"Ја на свом послу не носим маску, ту су сви вакцинисани, овде пролазим кроз ходнике где вакцинални статус није познат, тако да за сваки случај носим маску", објаснио је Попадић.

Попадић је рекао да нас очекује тешка јесен: "Ово је кренуло раније него што сам могао да наслутим и наставиће се до у зиму."

Шта су показале студије 

"Ми сада тек добијамо праве студије – популационе студије за прве две дозе, пре 15 дана изашла је студија о ефективности вакцинације у Бахреину. Они су имали комбинацију истих вакцина као ми – Синофарм, спутњик, Астра-Зенеку и Фајзера. Та студија је показала да иновативне вакцине, векторске и Фајзер вакцине пружају бољу заштиту онима који су примили две дозе него инактивисана Синофармова вакцина", каже Попадић.

Друга ствар коју је истакао је да је пре недељу дана изашла студија из Израела, имали су само Фајзерову вакцину и поредили су имунитет код оних који су прележали ковид и оних који су вакцинисани са две дозе и они који су прележали ковид и вакцинисани једном дозом.

Студија је показала да они који су прележали имају бољу заштиту од оних који су примили две дозе.

"Стицање имунитета кроз природну инфекцију веома много кошта, кошта у људским животима", каже Попадић.

"Напоменуо сам да не крене кампања како је природна инфекција боља, јесте са аспекта дуготрајности имунитета до сада, прошло је 6 месеци колико су праћени људи, не знамо шта ће бити после 9 или 12 месеци и да ли ће заштита да буде боља у том случају после прележане инфекције или после две дозе вакцине", истакао је професор.

Најпаметније што могу да ураде људи је да се вакцинишу 

Треба имати у виду, подвлачи Попадић, да су све вакцине које су нама доступне након имунизације давале нешто више концентрацију антитела него код реконвалесцената.

"Бесомучно праћење антитела, како ко осети потребу,није у сваком случају најбољи корелат имунитета који носи", рекао је Попадић.

"Позивам људе да избегну то одређивање антитела на своју руку", каже он. "Најпаметније што могу да ураде је да се вакцинишу и ако стичу услове да освеже имунитет трећом дозом, о четвртој дози не бих причао."

Дилема код грађана – која вакцина за трећу дозу

Попадић истиче да никада није речено истом вакцином, речено је Фајзеровом вакцином на почетку.

"У принципу, РНК и векторске вакцине дају ефективнији имунски одговор, боље је примити као трећу дозу неку од иновативних вакцина, него инактивисану вакцину, али је боље примити као трећу дозу инактивисану него ништа", објаснио је Попадић.

После прве препоруке, изашли су радови који показују имуногеност треће дозе, Астра-Зенекине и Синовак инактивисане вакцине, видело се да трећа доза омогућава додатну заштиту, укинута је препорука да то мора да буде искључиво РНК вакцина.

Ко је примио Астра-Зенеку, прву дозу, па не жели другу дозу – препорука је да добију Астра-Зенекину вакцину, рекао је имунолог.

"Не постоји још препорука да може да се направи хетерологи режим за другу дозу, то не би шкодило да рецимо добије ‘спутњик’ прву компоненту или Фајзерову, али нисам сигуран да је то могуће у овом тренутку и нисам сигуран да има много таквих људи који после примљене Астра-Зенекине неће да је приме опет", каже Попадић.

Нови сој вируса

Попадић каже да то што смо вакцинисани не спречава нас да ставимо маску у ризичној ситуацији.

"Вакцина је апсолутно неопходна и позивам да вакцинисани не забораве да се имунитет не стиче чином вакцинације него се стиче шест недеља након прве дозе, под условом да је примљена друга доза", каже он.

"Потребно је време да се изгради имунитет, то што смо примили вакцину данас не значи да треба да се понашамо неодговорно исто поподне. И даље морамо да се чувамо", закључио је Душан Попадић.

петак, 18. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи