Читај ми!

"Нисам видела студије о комбинацији вакцина за трећу дозу - има доста невакцинисаних где вирус ради"

Проф. др Љиљана Гојковић Букарица са Инстититута за фармакологију и клиничку фармакологију београдског Медицинског факултета рекла је за РТС да ниједну студију за комбинацију вакцина када је реч о трећој дози није видела. Апелује да се грађани најпре вакцинишу са прве две дозе вакцина.

Проф. др Љиљана Гојковић Букарица рекла је гостујући у Јутарњем програму да је интересовање за трећу дозу вакцине велико и да је до сада примило око 175.000 грађана.

Према њеним речима, има незваничне информације да су се углавном грађани одлучивали за исту врсту вакцине и за трећу дозу као и за прве две.

"У целом свету се решава питање треће дозе. Америчка агенција за лекове дала је дозволу за трећу дозу само за имунокомпромитоване особе или пацијенте који имају канцер", навела је Гојковић Букарица.

Додаје да у Америчкој агенцији за лекове сматрају да немају довољно података да ли сви треба да приме трећу дозу вакцине.

Међутим, фармоколошкиња каже да упркос свему у Америци људи иду и примају трећу дозу вакцине, тако да не може да објасни шта се тачно дешава. 

Како каже, слично се догађа и у Британији, Британци су дали дозволу такође за имунокомпромитоване особе за трећу дозу.

"Моја порука је да се прими прва и друга доза вакцине. Само 20 посто младих је вакцинисано, постоји велики бриј људи где вирус може да ради", истакла је фармаколошкиња.

"Ниједну студију за комбинацију вакцина када је реч о трећој дози нисам видела. Од Кинеза сам чула да имају са Синофармом добре резултате за трећу дозу вакцине", рекла је Гојковић Букарица.

Објашњава да није лако измерити имунитет и да Америчка агенције није издала дозволу за трећу дозу зато што не знају нежељена дејства.

Главни проблем вакцинација, а не трећа доза 

Када је реч о Србији, каже да они који примају трећу дозе вакцине припадају одговорној популацији, а главни проблем је вакцинација, а не трећа доза.

Навела је пример Израела где је било пикова и поред добре вакцинације, где је било мало  хоспитализованих и мала је била смртност.

"Пратим и респираторе. Мање људи улазе у болницу, али већи проценат је оних који заврше на респиратору", истакла је фармаколошкиња и додала да тежа клиничка слика узрок нових сојева вируса.

Напомиње да ова болест има две фазе, прва је вирусна, а онда аутоимуна реакција.

Говорећи о обавезној вакцинацији здравствених радника, фармаколошкиња каже да су здравствени радници већ вакцинисани и многи су преболели корону што даје прилично снажан имунитет.

О вакцинацији деце, наводи да морају да одлучују педијатри. "ФДА је Фајзер прво регистовала, и она је добила дозволу за старије од 16 година. Масовно се испитује и Синофарм, пробавали су и трећу дозу, али нису дали дозволу још увек", навела је.

Истиче да је не брину деца јер она имају неке механизме које одрасли немају. "Никако да се ми сконцентришемо на оне који су угрожени", закључила је др Љиљана Гојковић Букарица.

петак, 18. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи