Читај ми!

Доктор Радмило Јанковић објашњава коју вакцину да примите као трећу дозу

Заменик директора нишког Клиничког центра и координатор ковид болница у Нишу, проф. др Радмило Јанковић, каже за РТС да када се упореде вакцине видимо да је ипак најслабији имунитет са "Синофармовом" вакцином, као и да је доста старијих људи примило управо ту вакцину. Молим све грађане, нарочито оне старије који су примили "Синофармову" вакцину пре шест месеци, да већ данас оду и приме боље би било неку другу вакцину, поручује Јанковић.

Доктор Радмило Јанковић наводи да је у Ковид болници у Крушевцу 320 хоспитализованих пацијената, а 44 њих у јединици интензивне неге.

"Тамо се ситуација драматично усложњава и тамо је више него јасно да ће свега још неколико дана бити слободних места, тако да скоро све болнице на југу прелазе у ковид режим и већ су отвориле инфективна одељења и тај број пацијената ће се повећавати", рекао је Јанковић.

Претходно је изјавио да имунитет старијих који су примили кинеску вакцину пуца и да трећа доза треба неизоставно да буде "Фајзерова" вакцина. Истиче да је та изјава резултат просте анализе онога што види свакога дана.

"Ја сам био десетак дана у Крушевцу и виђао те људе сваког дана, првенствено старе у јако тешком стању. Готово 200 пацијената је старије од 70 година и то је заиста једна страшна слика", додао је Јанковић.

Истиче да је доста њих вакцинисано "Синофармовом" вакцином, али да су и даље хоспитализоване доминантно невакцинисане особе. "Оне очигледно диктирају темпо овог таласа, заражавају своје укућане, своје комшије", рекао је Јанковић.

Зашто трећа доза да буде "Фајзерова" вакцина

На питање зашто саветује да трећа доза буде "Фајзерова" вакцина, Јанковић је рекао да је ковид задесио цео свет и да се у ходу учи о свему, као и да су све вакцине у Србији, условно речено, "одрадиле посао".

"Тешко да бисмо ми вакцинисали и 50 одсто становништва, срећа па смо у оном периоду имали скоро све вакцине и највећи део становништва је вакцинисан 'Синофармовом' вакцином. Ниједна држава у свету није успела да заврши неку студију ефикасности и да прати титар антитела који није једино мерило, јер једино мерило ефикасности вакцина је да ви видите да ли ће се неко након неког периода инфицирати и тешко оболети", рекао је Јанковић.

Када упоредите вакцине, видите да је ипак најслабији имунитет са "Синофармовом" вакцином, поручује он.

"Нажалост, доста, доста старијих особа и мислим да је то једна тужна чињеница. Мислим да морамо да искористимо наредни период да им дамо могућност да појачају свој имунитет", навео је доктор.

"Ми смо имали једну јако добру препоруку од државне агенције за имунизацију, која још пре два месеца рекла да се практично трећа бустер доза пређе, не наводећи произвођача, али на технологију која је значила РНК вакцине. То је била генијална препорука и, нажалост, изгубили смо време", додао је Јанковић.

Истиче да он то саветује свима, без обзира на то што могу одабрати било коју вакцину за трећу дозу. 

"Екстремна група људи додатно збуњује ионако збуњен народ"

Истиче да је свакако најважнија прва доза вакцине.

"Међутим, морамо бити реални. Ми имамо половину незаштићеног становништва, делта сој се бесомучно шири међу невакцинисанима, заиста има доста младих особа, нажалост, и мојих колега који су невакцинисани, неки од њих су и преминули", рекао је доктор.

"Морамо да прихватимо да смо дозволили да је једна екстремна група људи успела да направи друштвени амбијент у којем се све доводи у питање, а резултат тога је да имамо у исто време људе који се тискају у кафанама, стоје на столовима и столицама и по двадесетак људи који у тешким мукама умиру. То је цивилизацијски неприхватљиво и најгоре од свега што додатно збуњују ионако збуњен и фрустриран народ коме је свега доста и који у обиљу информација не зна како да се понаша", поручио је Јанковић.

Истакао је да они који шире такве информације морају да знају да је резултат тога искључиво заражавање, оболевање и умирање.

"Уз овакву страшну епидемијску ситуацију, ово ће се усложњавати, ја не могу ни претпоставити колико ће бити бројке на пику, али сигурно ћемо ићи на дупло већи број заражених него сада", додао је он.

"Мислим да ће врло брзо школе морати да пређу на онлајн наставу"

Када је реч о почетку школске године, Јанковић каже да је радостан што су деца села у школске клупе, као и да су његови синови вакцинисани.

"Они, ни један ни други, немају 18 година, али то је био њихов и наш избор као родитеља. Свакако мислим да безбедније за њих да приме вакцину него да дођу у контакт и заразе своје баке и деке", рекао је доктор.

Имам информације, навео је Јанковић, да су 10 до 12 одсто заражених деца између 10 и 19 година, значи школска деца.

"Требало би да деца појачају квалитет наставе, добро је да се социјализују и да су са својим вршњацима, али није добро да школе буду извор заразе због чега ће страдати старији углавном. Нисам сигуран да у овом епидемиолошком окружењу то може да се настави. Мислим да ће врло брзо школе морати да пређу на онлајн наставу, јер је једноставно таква ситуација", истакао је Јанковић.

"Људи су дуго код куће, не јављају се лекарима"

На питање да ли је делта сој смртоноснији, каже да нема утисак да изазива теже клиничке слике.

"Сада је тренутно ситуација да су људи дуго код куће, не јављају се, старији људи, можда се и враћају кући, јер су такве некакве смернице, то су тешки транспорти. Мислим да делта сој не изазива тежу клиничку слику, оне су биле тешке и пре њега, али очигледно нам је направио проблем, јер се људи брже заражавају и направио нам је дар-мар са вакцинацијом", рекао је доктор.

Поручио је да је СЗО рекао да трећа доза није неопходна, али да су притом мислили да није због солидарности како би мање развијене земље могле да добију вакцине.

"Свакако је препоручљиво и ја молим све грађане, нарочито оне старије који су примили 'Синофармову' вакцину пре шест месеци, да већ данас оду и приме боље би било неку другу вакцину", закључио је Јанковић.

петак, 18. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи