Читај ми!

Стаменковић о поштовању мера: Инсистираћемо на појачаном надзору у јавном превозу и тржним центрима

Многи не поштују мере, а недовољно се и контролише спровођење мера. Свадбе и проводи у ноћним клубовима окупљају много више људи него што је превентивним мерама прописано. И све то се већ данима одражава и на епидемијску статистику. Горан Стаменковић, помоћник министра здравља за инспекцијске послове, наводи за РТС да ће инсистирати на појачаном надзору у јавном превозу, тржним центрима и мегамаркетима.

Горан Стаменковић наводи за РТС да се у јавном превозу чешће шири зараза и да ће зато инсистирати на појачаном поштовању мера.

"Инсистираћемо на појачаном надзору – број један ће бити јавни саобраћај, јер је епидемијска ситуација погоршана, а најлакше је заразити се у превозу. Контролисаћемо и угоститељске објекте. Мислим да ћемо акценат поново ставити и на тржне центре и мегамаркете јер очигледно ту велики број запослених није поштовао своје обавезе, не само грађани и корона редари", наводи Стаменковић.

Очекујем, каже гост Јутарњег дневника, да локалне самоуправе и комунална инспекција и милиција дају свој допринос у свему овоме. 

Наводи да је инспекција контролисала поштовање мера током јула и августа и да се број прекршајних налога креће око 300.

"Неправилности које су инспектори констатовали на терену односе се на запослене који не носе заштитне маске, корона редаре који нису радили свој посао баш на прави начин, зато је и повећан број казнених мера у тржним центрима", наводи гост Јутарњег дневника.

Угоститељство прво на лествици кажњавања  

Објашњава да је угоститељство прво на лествици кажњавања због, како каже, очигледног кршења мера – непоштовања дистанце.

Објашњава да ће осим класичног повећања инспекцијског надзора, покушати да и на други начин мобилише инспекторе.

"Очекујем наредних дана састанак радне групе у сусрет догађаја почев од септембра, говорим због почетка школске године и грађана који се враћају са годишњих одмора. Тако да, у односу на оно што будемо препознали као ризике, након састанка припремићемо одређене инструкције", наводи Стаменковић и подвлачи да је ипак лична одговорност број један.

Лична одговорност на првом месту 

"Грађани наравно имају могућност да бирају да ли ће своје здравље угрозити на овај или онај начин односно заштитити га, а број један је вакцинација. Поштовање противепидемијских мера и контрола јесте да кажем друга карика у том ланцу чувања и очувања комплетног јавног здравља, али лична одговорност грађана је број један у борби против ковида 19", истиче Стаменковић.

Додаје да су противепидемијске мере и даље на снази и да су казне остале непромењене.

"Казне су као и што су раније биле – 300.000 динара за правна лица, 150.000 за предузетнике, 50.000 динара за одговорно лице, 30.000 за корона редаре и 5.000 за грађане који не поштују прописане мере личне заштите", закључио је гост Јутарњег дневника.

петак, 18. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи