Читај ми!

Болнице се пуне – стање оболелих много теже, на респиратору све више младих

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 759.952‬ особе, а забележено је 7.278 смртних случајева, показују подаци са сајта covid19.rs. На болничком лечењу налази се 1.157 пацијената, од којих је 75 на респиратору.

У Србији се погоршава епидемијска ситуација – вирус је, према последњем пресеку, потврђен код још 2.335 особа од 12.740 тестираних узорака. Од последица заразе преминуло је 12 особа. 

Повећава се број пацијената у болницама и на респиратору, чија подршка у борби за живот неретко затреба и врло младим особама.

"Најстрашније је што се ради о младим невакцинисаним људима. На правом месту између 20 и 30 година, па онда долази категорија млађих мушкараца између 40 и 50 година и на крају између 30 и 40 година", навела је за РТС директорка Ковид болнице у Батајници, докторка Татјана Аџић Вукичевић.

Истакла је да су сада пацијенти у много тежем стању. 

"Сада могу да кажем да су клиничке слике много, много теже и драстичније и да практично голим оком, без увида у медицинску документацију, снимке плућа и лабораторијске налазе, можемо да кажемо који ће болесник ићи лошим током", рекла је Аџић Вукичевићева.

Нагласила је да се у више од 90 одсто сучајева ради о невакцинисаним људима.

Доктор Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву, рекао је за РТС да већину новозаражених чине млађи људи.

Поручио је да је вакцина та која нас може заштитити и рекао да ће трећа доза, за коју год вакцину да се определите, имати ефекта.

петак, 18. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи