Читај ми!

Корона "галопира" уочи почетка школске године, десет пута више пацијената на респиратору него 1. августа

У Србији је од почетка епидемије регистровано 757.617 случајева коронавируса, а борбу са ковидом изгубило је 7.266 особа. Повећава се број пацијената у болницама и на респираторима, чија подршка у борби за живот неретко затреба и врло младим особама.

Недеља је, као и увек до сада, донела нешто мањи број новозаражених него радним данима. Према последњем пресеку, на корону су позитивне још 1.722 особе.

Борбу са ковидом изгубило је још девет пацијената, укупно 7.266 од почетка епидемије.

Из ковид болница стижу упозоравајуће информације јер се капацитети полако попуњавају. На болничком лечењу тренутно је 1.119 пацијената, од којих је 83 на респиратору.

Подсећања ради, на почетку месеца, 1. августа, у болницама се од ковида лечио 431 пацијент, а на респиратору је било осам пацијената – десет пута мање него данас.

Директорка Клиничког центра Војводине Едита Стокић рекла је за РТС да је на лечењу од ковида највише пацијената од четврте до шeсте деценије живота.

У јединицама интензивне неге су искључиво невакцинисани, навела је Стокићева.

Невакцинисање грађана уз непоштовање мера и масовно окупљање довели су Тутин и Нови Пазар у алармантну ситуацију. Према речима државног секретара Министарства здравља Мирсада Ђерлека, бројеви у том граду упозоравају. 

Ђерлек је напоменуо да хитно треба увести нове мере како се у тим местима не би поновио катастрофални сценарио из лета прошле године.

Нова школска година почиње у среду 

За два дана почиње школска година и биће организована по једном од три модела, зависно од епидемијске ситуације. 

Прве недеље школске године ученици ће бити у клупама у готово свим основним и средњим школама, осим у средњим школима у 15 јединица локалне самоуправе – Кладово, Петровац на Млави, Нова Варош, Прибој, Ужице, Ваљево, Деспотовац, Јагодина, Параћин, Свилајнац, Рековац, Ћуприја, Прешево, Нови Пазар и Бојник, саопштило је Министарство.

Настава у средњим школама у овим локалним самоуправама одвијаће се по другом моделу – комбинованом, по коме се образовно-васпитни процес организује комбиновањем непосредне наставе и наставе на даљину, а одељења су подељена у групе.

Тутин је једина локална самоуправа у Србији где ће се примењивати трећи модел, односно онлајн настава у свим средњим школама.

петак, 18. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи