Читај ми!

Др Бекић за РТС: За колективни имунитет треба бар још милион вакцинисаних

Координатор вакциналног пункта на Београдском сајму Зоран Бекић рекао је за РТС да је видно повећано интересовање грађана за вакцинацију трећом дозом и да је, закључно са јучерашњим даном, 120.000 грађана Србије примило трећу дозу.

Доктор Зоран Бекић, координатор вакциналног пункта на Београдском сајму и директор Дома здравља Савски венац, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао је да је повећан број грађана Србије заинтересованих за примање треће дозе вакцине.

"Ти бројеви расту последњих дана по експоненцијалној криви. Пре пет дана су бројеви били око 10.300, да би се повећали на 29.000, на 59.000, 85.000. До јуче је вакцинисано 120.000 људи", рекао је Бекић, који је додао да је 6.100 људи примило трећу дозу вакцине на највећом пункту – Београдском сајму.

Савет доктора је да примимо трећу дозу, без обзира на то ко је произвођач вакцине, како бисмо ојачали имунитет. Бекић, ипак, упозорава да се дневно не вакцинише довољан број људи, као и да апели нису уродили плодом.

"Корона се отела контроли. Оставили смо јој време да мутира и да може да пређе у делта сој који се брзо шири. Корона, ако јој оставите време, она ће прећи у облик који ће се брзо ширити, јер жели да преживи. Број грађана који нису вакцинисани су најугроженији и треба да буду свесни тога", каже др Зоран Бекић. 

Гост Јутарњег програма каже да, уколико говоримо о очувању јавног здравља, можемо да размишљамо о обавезној вакцинацији, као и да то треба да буду здравствени радници који су на првој линији одбране од коронавируса.

"За колективни имунитет бар још милион вакцинисаних" 

"Сви људи који су у великом броју контакта – војска, полиција, државна управа, просветни радници су, такође, у групи о којој се размишља да се обавезно вакцинишу, јер ћемо на тај начин са педесет одсто вакцинисаних грађана, скочити можда на 70 одсто и приближити се колективном имунитету", наводи Бекић.

Додаје да би требало да се вакцинише бар још милион људи како би се постигао колективни имунитет, када ћемо моћи лакше да живимо.

"И државе које су одмакле у вакцинисању, као Израел, имају скок новозаражених. Код нас неће бити број оболелих као у децембру или јануару, када смо имали око 7.500 заражених сваки дан. Сада имамо око 2.500 људи, али имамо и умрла лица. Када имамо умрле не можемо да кажемо да смо изборили са короном. То је аларм, морамо да размишљамо о корона пропусницама, обавезној вакцинацији", упозорава Бекић.

"Ковид пропуснице ће убрзати вакцинацију" 

Истиче да је ковид пропусница прва ствар коју треба да уведемо у Србији, зато што ће се на тај начин убрзати вакцинација, јер са њом једино вакцинисани могу да уђу у ресторане, кафиће....

"То ће људима да отежа свакодневни живот и они ће се вакцинисати", указује Бекић.

Гост Јутарњег програма закључује да једини циљ вакцинације очување јавног здравље, као и да је људски живот приоритет.

"Треба да се вакцинишу сви, не можемо да означимо популациону групу. Наши најстарији су најугроженији", закључује доктор Зоран Бекић.

петак, 18. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи