Читај ми!

Пет трудница преминуло за кратко време од ковида 19, Ана Митровић има важне савете

Ана Митровић Јовановић, начелница Дневне болнице у ГАК Народни фронт рекла је за РТС да су се у трећем таласу пандемије лекари суочили са тежим клиничким сликама код трудница, а да је у почетку то било другачије. Међутим, морамо рећи да нема места паници, али препоручујемо вакцинацију да би превенирале компликације, каже Митровић Јовановић.

Ана Митровић Јовановић, начелница Дневне болнице у ГАК Народни фронт рекла је гостујући у Београдској хроници рекла је да је сваки сусрет са ковид позитивном трудницом изазов и да се увак надају најбољем исходом.

"У трећем таласу пандемије лекари су се суочили са тежим клиничким сликама код трудница, док је у почетку то било другачије. Међутим, морамо рећи да нема места паници, али препоручујемо вакцинацију да би превенирале компликације", нагласила је Митровић Јовановић.

Према њеним речима, трудноћа је стање најближа Богу, жена даје живот, али и њен живот је у ризику.

Објаснила је да у трудноћи може да дође до коагулације крви, веће су потребе за кисеоником и онда када се трудница разболи од коронавируса то додатно оптерети плућа и онда сатурација пада.

Нагласила је да се у трудноћи много може компликовати, а са ковидом посебно и тако се догодило и да пет трудница изгуби живот. 

"Када трудници није довољан само кисеоник, када мора да се стави на респиратор, онда је све непредвидиво. У зависности од тога колика је трудноћа, ако се уради царски рез у 32. или 33. недељи беба уз инкубатор има велике шансе да преживи, међутим, ако је трудноћа мања онда су мале шансе", навела је начелница.

Напомиње да што је жена старија и ако се зарази коронавирусом све се компликује и са другим коморбитетима и ситуација је тежа.

"Гинеколози широм света препоручују како трудноћа напредује да се труднице вакцинишу, најбоље је да се то уради после 12 недеље трудноће, а исто тако препоручује се да се жене после порођаја такође вакцинишу", навела је Ана Митровић.

Истакла је да када је трудница инфицирана плод није угрожен због саме инфекције већ због лошег стања труднице, тако да се беба рађа без инфекције, а онда постоји шанса да се инфицира.

"Млади треба да буду вакцинисани да би заштитили и опште и репродуктивно здравље, нико није доказао да вакцина утиче на плодност, напротив", истакла је Ана Митровић Јовановић.

петак, 18. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи