Читај ми!

Упозорење педијатра: Ковид је непредвидљив, не оклевајте да вакцинишете децу

У Србији расте и број деце оболеле од ковида. Заражавају се они који нису вакцинисани и родитељи треба да размисле и вакцинишу децу, рекао је за РТС управник Педијатријске клинике на Институту за здравствену заштиту мајке и детета доктор Владислав Вукомановић.

У Србији из дана у дан расте број новооболелих од коронавируса, сразмерно броју оболелих расте и број заражене деце. На Институту за мајку и дете поново је отворен корона део који функционише као и у претходном периоду, каже кардиолог педијатар Владислав Вукомановић.

"Тренутно су два детета хоспитализована, пре седам дана било их је седам, међу којима и један петнаестогодишњак са тешком пнеумонијом", рекао је Вукомановић.

Верује да ће се са почетком школе повећати и број оболеле деце.

"Одобрење за одлазак у школе је добро са социолошке стране, али бојим се да ће са почетком школске године расти и број оболеле деце. Оболевају они који нису вакцинисани. Иако је одобрена вакцинација деце старије од 12 година, то иде споро и треба убрзати процедуру. Родитељи који оклевају да вакцинишу децу треба да знају да није могуће предвидети какву ће болест испољити дете, да ли ће проћи са блажом клиничком сликом или развити пнеумонију", објашњава доктор Вукомановић.

Како одмиче овај талас родитељи треба да размисле и вакцинишу децу, а међу приоритетнима су она деца која већ имају нарушен имунолошки систем, деца која имају астму, дијабетес...

Када је реч о постковид синдрому, он је и код деце присутан у сличној мери као и код одраслих и често се јављају родитељи деце која се после прележаног ковида убрзано замарају, имају осећај притиска у грудима, имају конгитивне проблеме, проблеме у учењу и спавању.

Кампања за имунизацију запослених у Институту за заштиту мајке и детета траје још од јануару и првом и другом дозом се до сада вакцинисало између 65 и 70 одсто запослених, а у току је кампања и за трећу дозу.

"Сматрам да здраствени радници никако не смеју да буду преносиоци посебно према деци", нагласио је доктор Вукомановић.

Поред коронавируса јесен прате и друге респираторне инфекције.

"Температура која траје до 24 сата, мучнина, пролив и слично може да се лечи у кућним условима, а све што дуже траје и ремети живот детета треба проверити и одвести дете код лекара", поручио је Вукомановић.

петак, 18. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи