Од бахатих возача одузимани аутомобили и по три пута за седам месеци

Чак 279 аутомобила полиција је одузела бахатим возачима на територији Србије у последњих седам месеци. Посебно забрињава податак да су неким возачима аутомобили одузимани три и више пута. Пуковник полиције Бојан Радовановић, заменик начелника Управе саобраћајне полиције каже за РТС да од укупног броја одузетих аутомобила 37 посто су они одузети од младих возача.

Како би стали на пут возачима са изузетно ризичним понашањем, надлежни најављују да ће до краја године бити усвојен Закон о трајном одузимању возила, али и трајна забрана управљања моторним возилом.

Пуковник полиције Бојан Радовановић, заменик начелника Управе саобраћајне полиције рекао је за РТС да забрињава податак да је толико возила привремено одузето и додао да се свакодневно анализирају подаци.

Према његовим речима, случајеви којима су виша пута привремено одузети аутомобили су учинили тежи прекршај, а и претходно су учинили тешке прекршаје под које се подразумева вожња под дејством алкохола, прекорачење брзине, непрописно претицање...

"Највећи изазивач несреће је возач. Насилничка вожња је грубо кршење правила саобраћаја - вожња у стању алкохолисаности изнад два промила алкохола у крви, претицање на пуној линији, прекорачење брзине за 100 километара на час, а у насељу прекорачење за 90 километара на час", навео је Радовановић.

Истакао је да 279 привремено одузетих аутомобила, они су одузети од 107 младих возача, што је 37 одсто од укупног броја. Нагласио је да имамо случајеве да је од три особе три пута одузето возило.

Апеловао је на возаче да не користе мобилни телефон у току вожње јер он три до четири пута повећава могућност да се догоди саобраћајна несрећа, као и да користе појас.

Најавио је да је формирана радна група која ће између осталог се бавити и разматрањем разлога за и против трајној одузимања возила.

"О трајном одузимању возила се још полемише да ли је то драконска мера и да ли има и других санкција који би одвратиле возаче од бахате вожње и кршења прописа", каже Радовановић.

Навео је податке да највише прекршаја имамо у Београду, да је најчешће прекорачење брзине, вожња под дејством алкохола, претицање, као и да имамо 100.000 прекршаја  прекорачења брзине на ауто-путу.

петак, 18. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи