Читај ми!

Број заражених премашио две хиљаде, настава у школама креће нормално

Епидемијска ситуација у Србији се погоршава. Број оболелих је премашио две хиљаде. Кризни штаб је одлучио да школска година 1. септембра почне нормално и представио моделе који ће се примењивати у зависности од ситуације.

Од почетка епидемије у Србији је од последица заразе коронавирусом преминуло 7.226 особа. Болнице се поново пуне и на лечењу је тренутно 1.007 пацијената, а на респираторима 44.

Ових дана највише се причало о почетку школске године. Јуче је заседао Кризни штаб и то је била једна од главних тема.

Интенција је да у свим школама у Србији настава крене регуларно 1. септембра, да се ђаци више не деле у групе и да часови трају 45 минута, а Тим за школе ће пратити ситуацију и предлагати промене које буду неопходне, речено је после седнице Кризног штаба.

Школе ће имати на располагању три модела наставе која ће моћи да примењују зависно од епидемијске ситуацији у јединицама локалне самоуправе.

Министар просвете Бранко Ружић рекао је, после седнице Кризног штаба, да је урађен детаљан план за наредну школску годину, који је усвојио Кризни штаб и подржала премијерка Ана Брнабић.

Доктор Зоран Бекић, координатор вакциналног пункта на Београдском сајму и директор Дома здравља Савски венац рекао је за РТС, да је и даље успорена вакцинација у Србији, дневно се даје између три и пет хиљада прве и друге дозе, а то је мало јер је у јеку вакцинације апликовано више од 82.000.

"До јуче је укупно апликовано 5 милиона и 700.000 доза, 2 милиона и 900.000 порвих доза, 2 милиона и 800.000 других доза, држављани Србије 2 милиона и 735.000 првих и 2 милиона и 632.000 других доза. Око 150.000 страних лица, постоји далеко веће интересовање сада за трећу дозу", рекао је Бекић.

"До јуче смо апликовали 29.000 трећих доза, на Сајму 2.800 грађана је примило, предоминантан је био Фајзер - 1.700", каже Бекић.

Подсећа да се вакцинација трећом дозом спроводи на истим местима као за прву и другу дозу - то су сви домови здравља у Србији и Београдски сајам. 

Доктор Бекић каже да је, ако се гледа искуство других држава и став струке, право време да се уведу ковид пропуснице, ако постоји законска могућност, јер ће помоћи у садашњој епидемијској ситуацији да не долази до даљег брзог заражавања и са друге стране, биће то један од мотива да грађани који су лимитирани оду на вакцинацију зато што ће им то олакшати живот. 

петак, 18. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи