Читај ми!

Бекић за РТС: Право је време да се уведу ковид пропуснице из два разлога

Координатор вакциналног пункта на Београдском сајму Зоран Бекић рекао је за РТС да је и даље успорена вакцинација у Србији, дневно се даје између три и пет хиљада прве и друге дозе, а у јеку вакцинације било је 82.000.

Улазимо у другу недељу имунизације трећом дозом вакцине против коронавируса. Ко би, иако та трећа или такозвана бустер доза, није обавезна, требало ипак да је прими?

Доктор Зоран Бекић, координатор вакциналног пункта на Београдском сајму и директор Дома здравља Савски венац рекао је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, да је и даље успорена вакцинација у Србији, дневно се даје између три и пет хиљада прве и друге дозе, а то је мало јер је у јеку вакцинације апликовано више од 82.000.

"До јуче је укупно апликовано 5 милиона и 700.000 доза, 2 милиона и 900.000 порвих доза, 2 милиона и 800.000 других доза, држављани Србије 2 милиона и 735.000 првих и 2 милиона и 632.000 других доза. Око 150.000 страних лица, постоји далеко веће интересовање сада за трећу дозу", рекао је Бекић.

"До јуче смо апликовали 29.000 трећих доза, на Сајму 2.800 грађана је примило, предоминантан је био Фајзер - 1.700", каже Бекић.

Подсећа да се вакцинација трећом дозом спроводи на истим местима као за прву и другу дозу - то су сви домови здравља у Србији као и Београдски сајам.

О трећој дози вакцине 

Сви они код којих је прошло шест месеци од примања друге дозе могу да приме трећу без пријављивања. 

Каже да су сви грађани у могућности да приме трећу дозу, јер трећа доза треба да продужи и појача наш имунитет. Посебно се препоручује особама са смањеним имунитетом, старијима од 70 година, здравственим радницима и грађанима Србије у међународном транзиту.

У могућности сте да изаберете вакцину коју ви хоћете и желите да примите, подвлачи др Бекић.

Може се добити било која друга вакцина јер клиничке студије указују да нема нус ефеката ако се комбинује, каже Бекић.

Одлуку о томе коју је вакцину изабрао грађанин ће саопштити доктору на вакциналном пункту приликом прегледа.

Вакцина је симбол здравља 

Бекић истиче да је вакцина симбол здравља, то је ствар која нам омогућава да живимо безбедно, срећно - да живимо и да смо опуштени.

"Сви они који се можда питају, морају да знају да смо врло брзо почели да користимо благодети 21. века - а питамо се за благодети 18. века, а то је вакцина, да ли треба да је примимо. Апсолутно да, подсећам све особе које су примиле вакцину у Србији, ништа се страшно није десило, помислимо колико се нешто страшно десило особама које нису примиле вакцину, сетимо се како изгледају ковид болнице где више од 90 одсто су невакцинисани. Одогвор се намеће сам по себи", рекао је Бекић.

Ковид пропуснице из два разлога

Доктор Бекић каже да је, ако се гледа искуство других држава и став струке, право време да се уведу ковид пропуснице, ако постоји законска могућност, јер ће помоћи у садашњој епидемијској ситуацији да не долази до даљег брзог заражавања и са друге стране, биће један од мотива да грађани који су лимитирани оду на вакцинацију зато што ће им то олакшати живот.

Ником нису потребне ковид болнице, указује Бекић.

Расте број прегледа 

У амбулантама Дома здравља Савски венац има 100 прегледа последњих дана. Од 100 особа - 28 су ковид позитивне особе.

Сада отварамо још ковид амбуланти, боље да се отварају вакцинални пунктови, број расте код одраслих и код деце, подвлачи Бекић.

Према његовим речима, пуне се ковид амбуланте и ковод болнице за децу.

Испричао је да је свакодневна слика у педијатријској амбуланти да невакцинисани ковид позитивни отац и мајка доводе високо фебрилно дете ковид позитивно и хтели би да се вакцинишу што пре.

"Предупредимо то, вакцинишимо себе и децу. Све вакцине су безбедне и учините то што пре", каже Бекић.

Надам се да ће полако пред школу интересовање бити веће, закључио је Бекић.  

петак, 18. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи