Читај ми!

Лончар: Морамо да се спремимо за наредне три недеље, повећавамо капацитете амбуланти

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да је на састанку са директорима ковид болница договорено да се на територији Србије повећају капацитети ковид амбуланти јер је све више људи позитивно на коронавирус и све више оних којима је потребно болничко лечење. За неколико дана отвара се и ковид болница у Новом Саду, најављује министар.

Златибор Лончар рекао је, након састанка са директорима ковид болница, да се повећао број позитивних на коронавирус и оних којима је потребно болничко лечење.

Наводи да систем мора да се припреми за оно што нас очекује.

"Никад не потцењујући корону и више не сматрамо да можемо да предвидимо у ком правцу ће да иде, али из досадашњег искуства морамо да се спремимо за наредне три недеље, мислимо да ће се повећавати и позитивни и они који захтевају болницу и прегледе", рекао је министар.

Истакао је да је договорено да се повећају капацитети ковид амбуланти.

"Повећаћемо број на територији целе Србије да људи не би чекали, да можемо брже да дијагностикујемо. Сматрамо да кад на време дијагностикујемо имамо много боље резултате, и то нам је првенствено циљ, да на време кренемо са лечењем", наводи Лончар.

Додаје да треба што дуже издржати да пацијенти који нису корона позитивни могу да користе болнице, домове здравља, да се лече.

"Ништа нећемо постићи ако се посветимо само корона позитивнима, а корона негативни не могу да дођу до лекара", каже Лончар.

Истиче да се већ сада види значај две новоизграђене ковид болнице, у Батајници и Крушевцу, и да ће за неколико дана бити отворена и ковид болница у Новом Саду.

Део опреме у новој болници је, каже, инсталиран и одређени су људи који ће тамо радити. 

"Сад већ, са овим бројевима, да те две нису отворене, већ бисмо неку од болница у Београду морали да вратимо у ковид систем, то значи да корона негативни не би могли да дођу до лекара", напомиње министар здравља.

Према његовим речима, Србија је једну шансу да победи корону већ пропустила.

"Тако што смо имали довољно вакцина, имали смо их на време али се нисмо вакцинисали. Тиме што се нисмо довољно брзо у довољном броју вакцинисали, дали смо простор корони да опстане, мутира и да сад имамо неке сојеве које је питање колико ће реаговати на постојеће вакцине. Грађани нека одлуче да ли ћемо и другу шансу да пропустимо", истакао је министар.

Сматра да из проблема са короном нећемо изаћи докле год не буде довољно вакцинисаних, а то ће, каже, "трајати годинама по ономе како сада радимо".

Лончар каже да би на организоване догађаје требало да уђу само вакцинисани.

"Ако мислите да ће добро да донесе свадба у Тутину са 1.250 људи и сличне манифестације. Људи, тешко, то није реално. Размислите да ли морате да одете негде где има много људи. Не очекујте да вам држава уређује живот у том смислу, него укључите како су прошли ваши најближи", наводи министар. 

Додаје да струка верује да ковид пропуснице могу да помогну.

Oдговарајући на питање о производњи руске вакцине у Србији, министар каже да су произведене велике количине, али да мора да се испоштује процедура и те вакцине пошаљу на анализу.

Додаје да ће ускоро доћи и делегација из Кине и да ће у "Хемофарму" почети производња вакцине. 

петак, 18. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи