Читај ми!

Све више заражених у Врању, грађане и даље мучи много питања о вакцини

У Врању расте број оболелих од ковида и број хоспитализованих пацијената. Међу њима има и млађих људи са тежом клиничком сликом. Због тога су лекари Здравственог центра разговарали са младима, волонтерима Црвеног крста, о вакцинацији, истини и заблудама.

Како су могли произвођачи да тако брзо припреме и дистибуирају вакцине и да ли су оне безбедне, та питања невакцисинани грађани најчешће постављају лекарима, координаторима за имунизацију.

"Породица коронавируса апсолутно није непозната научницима, они се баве већ, да кажемо, пола века тиме, а овај коронавирус, који је откривен у Кини пре две године, је структурно сличан тој породици", рекао је др Никола Трајковић, координатор за вакцинацију.

Разликују се снимци плућа оболелих вакцинисаних и невакцинисаних, и њихове клиничке слике, показује документација, сведоче лекари из ковид болница.

"Апел је вакцинисати се и вакцинисати, јер вакцина није заштита од инфекције, али је вакцина заштита од тешке клиничке слике и омогућава брже излечење", каже др Младен Костић из Здравственог центра.

"Имали смо транспорт једног човека из Словеније, 28 година, хитно је транспортован за Београд, био је на кисеонику, међутим погоршавало се стање и сада је у Беогаду", испричала је др Марина Џикић, управница Дома здравља. 

Истиче да има младих са тежом клиничком сликом, контагиозност је велика, великом брзином се шири.

У Врању је вакцинисано око 50 одсто пунолетног становништва, и даље је низак проценат имунизованих младих људи.

Ђорђе Стошић, волонтер Црвеног крста, каже да није вакцинисан и да ће се вакцинисати ако буде потребно.

"Нисам примила вакцину јер до сада нико није имао код мене симптоме, нико у породици није био заражен и онда једноставно, нисмо имали потребе, моји су се вакцинисали", каже Сара Вељковић, волонтерка Црвеног крста.

Комплетно је вакцинисано 28.400 Врањанаца, трећу дозу примило је 288, углавном старијих.

петак, 18. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи