Читај ми!

Ивануша за РТС: Очекујемо преко 3.000 новооболелих дневно већ следеће недеље

Директор Канцеларије Светске здравствене организације (СЗО) у Србији Маријан Ивануша наводи за РТС да је, када је реч о епидемији коронавируса, ситуација у Србији јако озбиљна и да се може очекивати преко 3.000 новооболелих на дневном нивоу већ следеће недеље. Оцењује да је охрабрујуће да у земљама са високим процентом вакцинисаних има знатно мање тешких случајева и преминулих од последица заразе.

Маријан Ивануша је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а упозорио да ће се епидемијска ситуација у Србији додатно погоршати због изузетно агресивног делта соја.

"Јако је озбиљна ситуација, не само да су бројке већ сада велике већ се брзо повећавају. Ми можемо очекивати преко 3.000 новооболелих дневно већ следеће недеље, а онда та бројка може још да порасте", наводи Ивануша.

Према његовим речима, делта сој се јако брзо шири међу људима и због тога је од изузетне важности да се људи вакцинишу.

"Ситуација ће се још погоршати и видећемо те слике које смо гледали раније током другог и трећег таласа. Повећаваће се дневно број оболелих, број хоспитализованих и нажалост и број умрлих. То смо видели у другим државама", наводи гост Јутарњег дневника.

Оцењује да је охрабрујуће да у земљама са високим процентом вакцинисаних има знатно мање тешких случајева и преминулих од последица заразе.

"Ако погледате тренутну ситуацију, она је лоша у различитим државама европског региона - Грузији, Казахстану, Израелу, Уједињеном Краљевству, Ирској затим овде у комшилуку у Северној Македонији и Црној Гори. То су државе међу првих десет по броју новооболелих у Европи. Али ако погледате број преминулих онда видите рецимо да међу њима нема Израела, Уједињеног Краљевства, Ирске због тога јер они имају високи проценат вакцинисаних, нарочито унутар рањивих група - људи изнад 40 година", објашњава Ивануша.

Истиче да Србија добро спроводи процес имунизације, да има релативно високи број вакцинисаних грађана старијих од 60 година, али да није довољан.  

"Да је тај проценат преко 90 одсто ја бих пуно мирније спавао. Овако ја се плашим јер је делта сој јако заразан, да ће многи од тих људи који нису примили нити прву дозу вакцине да оболи јер је јако тешко заштитити се, изоловати се од тог вируса јер је јако агресиван", објашњава Ивануша.

Због тога је, каже гост Јутарњег дневника вакцинација толико битна.

"Што је више вакцинисаних људи толико ће бити мањи притисак на болнице и толико ће мање људи да премине", оценио је Ивануша.

петак, 18. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи