Читај ми!

Број заражених коронавирусом расте, да ли нас очекује ревизија мера

Епидемијска ситуација је све неповољнија. Број новозаражених од коронавируса из дана у дан расте и премашио је 1.500. Стручњаци апелују на све који нису, да се вакцинишу и најављују нову седницу Кризног штаба на којој ће се разматрати евентуалне нове мере.

Од почетка пандемије регистровано је 737.969‬ случајева коронавируса, нажалост од тога је 7.188‬ изгубило битку са ковидом 19, а проценат смртности у Србији 0,97 одсто.

Од укупног броја нових случајева коронавируса, највише их је у Београду 349. Следи Крагујевац са 94 новозаражена, Ниш 75, Нови Сад 67.

Вирусолог и професорка Медицинског факултета Тања Јовановић каже да је због пораста броја новозаражених неопходна ревизија мера. Око 90 одсто пацијената са симптомима ковида 19 од којих је узет узорак, има делта сој, наводи Јовановићева.

Тања Јовановић је оценила за емисију "Магазин" Првог програма Радио Београда да епидемијска ситуација у Србији није стабилна, посебно ако се има у виду податак о порасту броју заражених на дневном нивоу.

Такве околности, према њеним речима, захтевају и ревизију, али и строжу контролу спровођења противепидемијских мера.

Одговоре на питања колико је укупно било људи који су били болесни од короне и да ли су сви оболели и евидентирани још чекамо, а до краја године требало би да стигну резултати студије стручњака Градског завода за јавно здравље Београда и Медицинског факултета.

Докторка Невенка Павловић, начелник епидемиологије и микробиологије и заменик директора Градског завода за јавно здравље Београда каже да је епидемиолошко истраживање већ започето у популацији Београда и да би требало да допринесе препознавању обима инфекције.

Према њеним речима, прати се укупан број оболелих - евидентирање иде кроз пријаве заразних болести и ту се препознаје онај део популације који је имао тегобе, који се јавио лекару, обавио преглед, тестирао се... 

"У тој бази оболелих, осим потврђених ковид инфекција, имамо и оне који су испољили клиничку слику, они који су били у контакту са оболелом особом и они се такође евидентирају као непотврђени лабораторијски, али ти случајеви", каже докторка Павловић.

Студија је, наводи, замишљена и ради се као студија испитивања серопозитивности.

петак, 18. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи