Читај ми!

Докторка Тања Јовановић: Неопходна ревизија мера, 90 одсто пацијената има делта сој

Вирусолог и професорка Медицинског факултета Тања Јовановић каже да је због пораста броја новозаражених неопходна ревизија мера. Око 90 одсто пацијената са симптомима ковида 19 од којих је узет узорак, има делта сој, наводи Јовановићева.

Тања Јовановић је оценила за емисију "Магазин" Првог програма Радио Београда да епидемијска ситуација у Србији није стабилна, посебно ако се има у виду податак о порасту броју заражених на дневном нивоу.

Такве околности, према њеним речима, захтевају и ревизију, али и строжу контролу спровођења противепидемијских мера.

Јовановићева истиче да је у Србији тренутно доминантна делта или индијска варијанта (сој) коронавируса и да око 90 процената пацијената са симптомима ковида 19 од којих је узет узорак, има тај сој вируса.

Прецизирала је да је било очекивано да делта варијанта постане доминантна у септембру, али се брзо проширила због непоштовања епидемијских мера.

Све нове варијанте се лакше преносе

Јовановићева, која је и члан Кризног штаба, напомиње да све нове варијанте коронавируса, у односу на иницијалну вуханску, имају способност лакшег преношења са болесне на здраву особу, па тако делта варијанта вируса за 70 процената има бржу трансмисију него британска или алфа варијанта.

Нове варијанте вируса се, према њеним речима, брже шире, оне доводе до промене у клиничком испољавању инфекције, утичу на промену терапије, као и на поузданост дијагностичких тестова који се користе за дијагностиковање ковида 19.

Ко чешће оболева од делта соја и који су симптоми

Напомиње да од делта соја чешће оболевају млади, невакцинисани, да клиничка слика почиње главобољом и температуром, да нема карактеристичних симптома као што су губитак укуса и мириса, али да ипак може да дође и до развоја комплетне клиничке слике ковида 19 која захтева и хоспитализацију.

Непоштовање противепидемијских мера - пре свега неношење маске и неодржавање потребне физичке дистанце, али и апстраховање чињенице да постоји ковид 19, као и бројна путовања, одласци на годишње одморе, фактори су који су утицали на то да изгубимо контролу над епидемијом и уђемо у четврти талас, констатује Тања Јовановић.

Подсећа да су се варијанте вируса на почетку географски детерминисале - британска, јужноафричка, бразилска, индијска, али да је на основу одлуке СЗО промењена номенклатура и да се варијанте вируса сада обележавају словима грчког алфабета.

"Све вакцине у Србији ефикасне против постојећих сојева"

Све вакцине које су у употреби у Србији ефикасне су против постојећих сојева, наводи Тања Јовановић и објашњава да оне штите од озбиљних форми инфекције и хоспитализације, али да - у апсолутном смислу, не штите од инфекција које изазивају нови сојеви вируса.

Не забрињава чињеница да се заражавају особе које су примиле две дозе вакцине јер, истиче Јовановићева, ниједна вакцина, па ни ове против ковида 19, не показује апсолутну ефикасност.

"Вакцине у Србији ефикасне 90 одсто"

Вакцине које се користе у Србији имају ефикасност преко 90 процената, што указује да су врло поуздане.

Имунски системи имају различиту ефиксаност, па се дешава да се поједине особе поново заразе, и после комплетне имунизације.

Међутим, добро је, према њеним речима, да вакцине штите и такве особе од тешких облика болести.

"Комбинација различитих вакцина може да дâ добар резултат"

Јовановићева наводи да је трећа доза вакцине препоручљива, пре свега, за имуно-компромитоване особе, које болују од најтежих форми болести - тиме се појачава њихов имунитет.

Она верује, а и клиничке студије су то показале, да комбинација различитих врста вакцина може да дâ добар резултат, посебно у контексту обезбеђивања максималног имунитета.  

петак, 18. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи