Читај ми!

"Вакцинишите се, неко вас воли", поручују стручњаци - колико је важна трећа доза цепива

Проф. др Дарија Кисић Тепавчевић министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања изјавила је гостујући у емисији "Око" РТС-а да већина оних који су примили две дозе још има довољну количину имунитета, али да је сада прилика да још више ојачају имунитет. Напомиње да у је популацији од 12 до 17 година вакцинисан само један проценат, а у узрасту од 18 до 30, нешто мало мање од 10 одсто. Проф. др Тања Јовановић, вирусолог, чланица Кризног штаба указује да су клиничке студије показале да су вакцине врло ефикасне и против нових варијанти, али да је потребна много већа количина антитела да бисмо неутралисали вирус.

Дарија Кисић Тепавчевић је навела да ће примити трећу дозу вакцине. Наводи да није у приоритетној групи, да је у току дана добила поруку да је прошло више од шест месеци и да може да дође на најближи пункт да се вакцинише. Да ће примити трећу дозу, потврдила је и Тања Јовановић и додала да нема дилему да ли би требало да је прими.

Професорка Јовановић наводи да Србија има Национални комитет за имунизацију који чине оне гране медицине које су у додиру са имунизацијом.

"Има десетак чланова. Ове године је наш Национлани комитет имао велики задатак, прво су прављене анализе вакцина, листе приоритета, а сада и анализа треће дозе вакцине. Комитет ради тако што анализира научне студије, препоруке међународних организација и доносе се препоруке које се усмереавају Министарству здравља", каже Јовановићева.

Дарија Кисић Тепавчевић наводи да је ретко за било коју вацкину довољна само једна доза да би се створио довољан број антитела, као за тетанус и хепатитис Б. 

У првој групи људи за трећу дозу вакцине су они са имунодефицијенцним стањим или они којима је имуни систем мање активан због терапије, као и они који су у установама социјалне заштите.

Индивидуална одлука о избору вакцине за трећу дозу

Широм света се у геронтолошким центрима вирус ширио као пожар.

"Жељни смо путовања, жељни смо да се дружимо и управо то са собом носи највећи ризик од заражавања", истиче Дарија Кисић Тепавчевић.

Јовановићева наводи да су све вакцине направљене за вуханску варијанту вируса.

"Појавиле су се четири нове варијанте, које забрињавају. Ми смо са две дозе продуковали антитела, али смо активирали и лимфиците и имунски одговор. Али, с обзиром да се вирус променио, потребно је да појачамо имуни одговор, најмање два пута у односу на оно што смо стекли са две дозе. Клиничке студије су показале да су вакцине врло ефикасне и против ових нових варијанти, али да је потребна много већа количина антитела да бисмо неутралисали вирус", каже др Јовановић.

Додаје да ће већина људи примити ону вакцину којом је имунизована у претходном периоду, али да не постоји штетан ефекат и ако се прими нека друга.

"Индивидуална је одлука. Али, ако су у дилеми, нека разговарају са лекарима на вакциналним пунктовима који ће им дати прави савет", указује Јовановићева.

Трећа доза за још јачи имунитет 

Др Кисић Тепавчевић наводи да грип има типичан сезонски карактер и да се зато против грипа прима вакцина на годину дана.

"Прате се мутације и онда се направи комбинација. На грип је вакцинација на годину дана јер има циклични карактер", истиче.

Наводи да већина оних који су примили две дозе још има довољну количину имунитета, али да је сада прилика да још више ојачају имунитет.

"Произвођачи процењују да би се он након треће дозе могао мерити годинама. Напомињем, тако само ојачавамо имунитет нас који смо претходно вакцинисани и нашу околину, али не и колективни имунитет", указује Кисић Тепавчевић.

Др Јовановић додаје да нам предстоји хладнији период године и да треба да будемо спремни за зиму.

"Зато смо се и одлучили за трећу дозу", додаје.

У САД обавезна вакцинација за медицинске раднике 

Истиче да не проверавамо антитела, јер то нисмо радили ни када смо примали друге вакцине, и да тај резултат може да збуни понекад.

Анестезиолог из Чикага проф. др Небојша Кнежевић рекао је за РТС да је у САД прошле недеље почела вакцинација трећом дозом.

"Подаци су да је око један милион Американаца имунизован трећом дозом. Код нас је имунизација само за оне који су имунокомпромитовани. Код нас је прича око осам месеци од друге дозе. Око 20. септембра ће, претпостављам, свима бити препоручена трећа доза. Важно је да објаснимо невакцинисаној популацији да ће нам вакцинација помоћи у постизању колективног имунитета", наводи Кнежевић.

Напомиње да је за здравствене раднике у САД уведена обавезна вакцинација и да би до 1. новембра то требало да буде завршено. Исто је препоручено и радницима у авио-компанијама, универзитетима, школама.

Др Кисић Тепавчевић наводи да не може да се победи вирус ако се не игра удруженим снагама.

"Овде смо сви на једној, а вирус на другој страни. Једино оружје које имамо је вакцинација. Суштина је да се вакцинише што више нас и у што краћем периоду. Имамо довољне количине вакцина, само треба да одемо и да се вакцинишемо", истиче Дарија Кисић Тепавчевић.

У узрасту од 12 до 17 година вакцинисан један одсто популације 

Напомиње да је у популацији од 12 до 17 година вакцинисан само један проценат, а у узрасту од 18 до 30 нешто мало мање од 10 одсто.

"Оног дана када је била могућа вакцинација деце стрије од 16 година, тог дана сам ја вакцинисала своје дете. На моју срећу највећи број деце из њеног одељења је вакцинисан. Не смемо да будемо себични. Ако смо млади, здрави и јаки и дођемо у контакт са вирусом највероватније нећемо осетити или ћемо имати благе симптоме, али не смемо да будемо себични", нагласила је министарка.

Др Јовановић истиче да не зна ко је пласирао лаж да вакцина може да изазове стерилитет.

"Вероватније је да ће прележана инфекција можда оставити последице на репродуктивно здравље него вакцина. Вакцина не садржи ниједну компнонетну која би могла да делује на репродуктивни систем младих особа", напомиње Јовановићева.

Добар рецепт је, каже, организација трибина као на Медицинском факултету, где су студенти постављали питања стручњацима.

Медицински факултет Универзитета у Београду оградио се од петиције, јер су изнете тврдње које нису истините.

"Не можемо овако да наставимо даље" 

Др Кисић Тепавчевић напомиње да се последњих месеци спомињала теорија да вакцине могу да утичу на фертилитет.

"То нема никакве везе са истином. Ковид инфекција може да утиче на плодност, ни у ком случају вакцинација. Сад је период да се млади вакцинишу, сад је на њих ред", додаје Дарија Кисић Тепавчевић.

На питање када очекује нову седницу Кризног штаба, др Кисић Тепавчевић напомиње да су чланови Кризног штаба свакога дана у контакту.

"Нема ту ничег много новог да се понуди. То су класичне мере и вакцинација. Нова ограничења зависе од ситуације. Не можемо овако да наставимо даље, морамо неку врсту ограничења. Свака породица сада треба да буде кризни штаб. Замолила бих грађане који то до сада нису урадили да оду до најближег пункта да се вакцинишу."

"Вакцинишите се, неко вас воли", закључила је др Дарија Кисић Тепавчевић. 

петак, 18. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи