Читај ми!

Епидемијска ситуација клизи у неповољну, расте број пацијената на болничком лечењу

У Србији је од почетка епидемије тестиран 4.858.071‬ узорак, регистровано је 736.313‬‬ случајева заразе, званично су пријављена 7.183 смртна исхода од ковид-19, а стопа смртности је 0,98 одсто.

Према послдњем пресеку од последица инфекције коронавирусом у Србији је преминуло шесторо људи, тестирано је 12.818 узорака и потврђено 1.497 нових случајева заразе.

На болничком лечењу су 894 пацијента, а 30 их је на респираторима.

Неколико дана узастопно више од хиљаду новозаражених коронавирусом - озбиљан сигнал да епидемијска ситуација у Србији клизи у неповољну.

Вакцинација трећом дозом препорука је за све грађане којима је прошло 6 месеци од примања друге дозе.

У домове здравља и на Београдски сајам већ долазе заинтересовани за трећу дозу, који су претходно добили обавештење од Е-управе. Надлежни подсећају да самоиницијативно не би требало да се долази на те пунктове.

Члан Кризног штаба Предраг Кон рекао је за РТС да би у току ове недеље морала да буде одржана седница Кризног штаба. "Не могу ништа да тврдим, али очекујем да хоће", додао је Кон.

На питање које мере би сада могле да успоре ширење вируса, Кон каже да нема важније мере од вакцинације.

"Имамо ситуацију да смо успорили и истовремено имамо и погоршање и догађаје који су епидемиолошки врло лоши, а то је повратак туриста и почетак школске године и формирање колектива свих, чак и великих радних, и у таквој ситуацији имунизација је апсолутно на првом месту", поручује Кон.

Проф. др Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је за РТС да већина оних који су примили две дозе још има довољну количину имунитета, али да је сада прилика да још више ојачају имунитет.

Напомиње да у популацији од 12. до 17. године је вакцинисан само један проценат, а од 18. до 30. нешто мало мање од 10 одсто.

Проф. др Тања Јовановић, вирусолог, чланица Кризног штаба указује да су клиничке студије показале да су вакцине врло ефикасне и против нових варијанти, али да је потребна много већа количина антитела да бисмо неутралисали вирус. 

петак, 18. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи