Читај ми!

Ђерлек: Грађани ће добити поруку о трећој дози, неразумно је изгубити живот ако постоји вакцина

У домовима здравља и на другим вакциналним пунктовима широм Србије почиње давање треће дозе вакцине против коронавируса. Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек навео је да нема потребе да се грађани сами пријављују за вакцинацију и да ће добити позив од е-Управе. Нагласио је да би грађани који нису примили прве две дозе то требало да учине како се вирусу не би омогућило да опстане и да би се избегла катастрофа.

Трећа доза вакцине даваће се у домовима здравља широм Србије и у Хали 11 Београдског сајма, а грађани ће је примити након што добију позив од е-Управе.

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек рекао је да грађани за трећу дозу неће морати да се пријављују као за претходне две, већ ће се свим грађанима слати СМС и имејл поруке са линком ка порталу е-Управе.

"На том порталу ће бити сви вакцинални пунктови у Србији. Оно што је битно да кажемо јесте да не морају да приме трећу дозу тамо где су примили прве две дозе, већ могу да бирају где ће то бити. Гледамо на комфор пацијената, најближи вакцинални пункт", казао је Ђерлек за РТС.

Трећу дозу, навео је Ђерлек, примиће пацијенти којима је истекло шест месеци или 180 дана од ревакцинације и пацијенти у приоритетним група – људи са слабим имунитетом, на имуносупресивној терапији и људи који болују од имунодефицијентних болести, трансплантација костне сржи, као и старији од 70 година, старији од 60 година који су у домовима за старе, запослени у здравственим установама и путници у међународном саобраћају.

Ђерлек је нагласио да је све спремно и да ће већ данас пацијенти добити трећу дозу и да је важно да истекне шест месеци од ревакцинације, пошто се не препоручује да се трећа доза прими раније.

"Можемо бирати од све четири вакцине које су регистроване у Републици Србији. Међутим, препорука је да се на вакциналном пункту где ће већ данас бити стручно-методолошка упутства која је урадио Институт ‘Батут’ веома детаљно и прецизно и у договору са лекаром који је на вакциналном пункту договорити се која је то вакцина најпогоднија за пацијента који ће добити трећу дозу", рекао је Мирсад Ђерлек.

Додао је да је потпуно вакцинисано више од 50 одсто грађана, али и да апели и подстицаји нису дали очекиване резултате.

"Вероватно ће Кризни штаб одлучити шта је то најбоље, али трибине и разговори са људима, мислим да ће дати добре резултате", казао је Ђерлек.

Истакао је да пацијенти не треба да долазе самоиницијативно на вакциналне пунктове, већ да сачекају поруку, пошто то ремети организацију и прави велику гужву, како је навео, без потребе.

"Многи се питају зашто се треба вакцинисати. Потпуно је ирационално у 21. веку изгубити живот од заразне болести ако постоји вакцина и ако је наша земља учинила много труда да нам обезбеди милионске дозе вакцина, а са друге стране ако погледамо број хоспитализованих пацијената је доста велики и из дана у дан расте и 90 посто су невакцинисани. Требамо учинити све да повећавамо ниво, односно проценат вакцинисаних људи како не бисмо омогућили вирусу да опстане још годину, две и да нам направи катастрофу која нам у овом тренутку не треба", рекао је Ђерлек.

Додао је да се нада да ће Кризни штаб донети мере које ће помоћи да се ублажи јачина четвртог таласа и нагласио је да није очекивао да овако брзо и рано четврти налет крене доста жустро и јако.

"Битно је да је здравствени систем спреман. Међутим, та неодговорност и оклевање у смислу вакцинације нам прави огромне проблеме и са ових 50 посто немамо шта да тражимо, јер долази септембар када ће респираторне инфекције бити присутне, брзо ће доћи и децембар када долази и грип. Удруживање тих болести са ковидом може код пацијената који су у приоритетној групи направити велике и озбиљне проблеме, чак и губитак живота", навео је Ђерлек.

Позвао је грађане да искористе август и септембар како би се вакцинисали у што већем проценту и нагласио да ће се, уколико овако наставимо, ковид задржати наредних годину, две дана.

петак, 18. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи