Читај ми!

Трећа доза после СМС поруке, новинарка РТС-а о процедурама и дилемама грађана

Данас почиње вакцинација трећом дозом. Приоритет имају они којима је ослабљен имунитет, хронични болесници, људи који су имали трансплантацију органа, и сви који имају болести које не би било добро да се укрсте са короном. Новинарка РТС-а Ана Стаменковић о дилемама коју трећу дозу примити и да ли ће грађани то сами бирати.

Тема о којој пишу сви дневни листови јесте почетак вакцинације против вируса ковид 19 трећом дозом у нашој земљи.

Према најавама из Кризног штаба трећу дозу ће данас примити особе са слабим имунитетом и они чије професије то захтевају. 

Новинарка РТС-а Аном Стаменковић рекла је да од данас почиње имумизација трећом дозом, грађани не треба да се пријављују већ да чекају СМС поруку или мејл из е-управе и биће обавештени где и када да дођу.

"То су особе које су угроженог имунитета, које су имале трансплантацију органа, које иду на хемодијализу, које имају тешке хроничне болести, особе старије од 70 година. Ако примају имуносупресивну терапију, то слаби имунитет. Ту су особе изнад 60 које раде у установама социјалне заштите и здравствени радници", каже Стаменковићева.

Према њеним речима, то су они који у првом кругу треба да приме трећу дозу, што је стручно тело препоручило.

На вакциналним пунктовима на сајму све почиње од данас и у наредне две-три недеље очекује се да око 300.000 односно 400.000 људи који припадају тој популацији дабије вакцину.

Подсећа да су прошле године 24. децембра дате прве дозе вакцине.

Према испитивањима, ко има додатно ослабљен имунитет препоручује се бустер доза, која треба додатно да појача имунитет и они који брину о пацијентима - здравствени радници који су у сусрету са вирусом треба да се заштите.

Грађани могу да изаберу коју вакцину да приме. Истраживања су показала да нема контраиндикација ако се прими различита доза. Стаменковићева каже да су људи става да ако су једну вакцину примили први и други пут - да ће примити и сад. Код спутњика се разликују прва и друга компонента, па је препоручено да се прими прва.

Јуче су стигле додатне количине, Фајзера близу 100.000 доза. Највише грађана је примило Синофарм и Фајзер вакцине, а у септембру стиже и Модерна, подвукла је новинарка РТС-а.

Вакцина има довољно. Указује да је недовољно вакцинисаних, прешли смо психолошку границу од 50 одсто, али то није довољно, вирус мутира, вратили смо се активностима на које смо навикли, све то када нема колективног имунитета и када није вакцинисамна већина полулације, додатно ремети ситуацију, па расту епидемијски бројеви.

Из Владе је саопштено које категорије становништва могу да приме трећу дозу вакцине.

петак, 18. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи