Читај ми!

Шеклер за РТС: Струка мора да препоручи грађанима коју трећу дозу вакцине да приме

Нисам изненађен порастом броја оболелих, мада смо можда мало брже него што се очекивало прешли број од хиљаду новооболелих од коронавируса дневно, наводи за РТС Миланко Шеклер, имунолог и микробилог са Ветеринарског специјалистичког института у Краљеву. Наводи да је апсолутно за трећу дозу вакцине и додаје да струка мора да препоручи грађанима коју трећу дозу вакцине да приме.

Миланко Шеклер је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео да посебно забрињава податак да се у болницама налазе млади људи и мушкарци средњих година. 

"Оно што забрињава је податак да се у болницама налазе млади људи, углавном мушкарци средњих година - од 35 до 40 година. Имамо и тинејџере са високим температурама који се не јављају лекарима већ се обраћају апотекарима тражећи лекове за снижавање температуре, при чему уопште не размишљају о томе да су можда болесни од ковида, а ту се замајавају. Зато их ја позивам да се јаве лекару", апелује Шеклер. 

Наводи да није изненађен порастом броја оболелих, већ чињеницм да смо мало брже него што се очекивало прешли број од хиљаду новооболелих од коронавируса дневно.

Такође, каже да се, по најновијим научним испитивањима, људи лакше заражавају делта сојем јер они који су инфицирани делтом излучују далеко више вируса.

"Увести стимулације за вакцинисане"

Истиче да је вакцинација једино оружје против ковида 19 и да не постоји друго решење.

"Оно у што сам сигуран јесте да је једини начин да се ублаже последице ковида и да нам не буде затрпан здравствени систем огромним бројем новозаражених - имунизација. Не постоји друго решење", истиче гост Јутарњег програма.  

Додаје да је потребна кампања за оживљавање вакцинације као и увођење стимулације за вакцинисане.  

"По мени, једино право решење за оживљавање кампање вакцинације - увођење неких мера код којих ће постојати, да кажем, нека врста стимулације за оне који су вакцинисани, онима који су преболели ковид 19 и онима који су тестирани, да могу безбедно да учествују у неком нормалном животу у сваком смислу", наводи Шеклер.

Како ће изгледати школска година - питање од милион долара

Оцењује да ће са завршетком годишњих одмора и повратком деце у школске клупе постојати многа већа вероватноћа да се зараза шири, односно повећа број новозаражених.

На питање каква нас јесен очекује и како ће изгледати школска година, одговара да је то питање од милион долара. 

Струка мора да препоручи грађанима коју трећу дозу вакцине да приме 

Говорећи о трећој дози наводи да је апсолутно за њу.

"Та трећа доза је најављена има неколико недеља и апсолутно сам за њу. Ја сам већ раније говорио да је потребна код људи чији је имуни систем нешто слабији и који је недовољно снажно реаговао и није створио довољну заштиту. Потребна је та трећа доза да се поново покрене тај имунитет. И оне препоруке које је Кризни штаб изнео су сасвим логичне и у домену струке", наводи гост Јутарњег програма.

Додаје да ће многи грађани питати коју трећу дозу вакцине да приме.

"Оно о чему треба још расправљати и о чему ће сигурно бити много питања од људи који по препоруци треба да приме трећу дозу, а и оних који желе да је приме само зато што је истекло шест месеци од вакцинације јесте - коју трећу дозу вакцине да приме, коју врсту вакцине да ли исту, да ли различиту, коју различиту", наводи Шеклер.

Додаје да из тог разлога треба организовати емисије на телевизији у којима би имунолози одговарали на питања грађана. 

"Мислим да је тренутак да стручна тела која се баве вакцинацијом и организацијом исте заједно са телевизијама организују емисије где ће бити врсни имунолози гости, пре свега мислим на професоре медицинских факултета у Србији да одговарају на те недоумице људима", закључио је гост Јутарњег програма.  

петак, 18. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи