Читај ми!

Како се шири вирус, а како информације у време глобалне имунизације

Стручњак за имунизацију Драгослав Поповић за РТС је рекао да се вирус, на планетарном нивоу, шири кроз невакцинисану популацију. Стефан Мандић Рајчевић, стручњак за инфодемију поручује да грађани, када је реч о информацијама о коронавирусу, треба да верују пре свега институцијама.

Свакодневно смо преплављени информацијама о коронавирусу. Уз пандемиjу имамо и инфодемију, која многе збуњује и отежава борбу против ковида 19 на глобалном нивоу.

Драгослав Поповић, стручњак за имунизацију истиче да је на глобалном нивоу урађен велики посао, када је реч о вакцинацији, али нажалост, ни приближно ономе што је постављено као циљ.

"Два су кључна проблема – што је остао велики број оних који нису заштићени вакцинама и што је велика неједнакост – највећи број оних који су вакцинисани се налазе у најразвијенијим земљама, а оне друге земље имају проблема јер тек почињу са вакцинацијом. Ако се сви не заштите, нико то неће бити", истиче Поповић.

Говорећи о ситуацији са коронавирусом у Израелу, Поповић сматра да већина заражених није вакцинисана.

"Доказ су да вакцине функционишу, да су безбедне. Када говоримо о новом таласу, то је да ће се вирус ширити кроз невакцинисану популацију", истиче.

Стефан Мандић Рајчевић, стручњак за инфодемију, говорећи о дезинформацијама о вакцинацији у Израелу, наводи да је инфодемија велики проблем на светском нивоу.

"Обично се манифестује тако што људи узимају информацију и мењају контекст, да би је прилагодиле поруци коју покушавају да пошаљу", каже Мандић Рајчевић.

Истиче да су људи који су били против вакцинације у Израелу, узимали податак да се и вакцинисани разболевају, те да их не треба примити што је, каже, потпуно погрешно.

"У Израелу, Великој Британији и Америци се показало да је баш та вакцинација допринела да уз скок заражених – што никада није била тврдња да се нико неће заразити ако је вакцинисан – нема скока хоспитализованих пацијената", објашњава.

"Вакцинисани морају бити опрезни"

Говорећи о ситуацији у Америци, стручњак за имунизацију Драгослав Поповић, каже да је у САД слична ситуација као у Србији, односно да је 50 одсто становништва вакцинисано.

"У Америци је 50 одсто невакцинисаних, око 170 милиона људи. То је огромна популација где вирус може да живи", истиче Поповић, који додаје да су, према истраживањима, од 1 до 1,5 одсто оболелих у САД вакцинисани.

Поповић додаје да ношење маске може да изгледа као корак уназад, али да имамо научне информације и да они који су вакцинисани могу да пренесу вирус.

"То не значи да ће бити болесни и да ће зарази неког, али значи да морају да буду опрезни, више него раније када су били у групи невакцинисани", каже Поповић.

"Неопходно је да верујемо институцијама"

На питање којим информацијама треба да верујемо о коронавирусу, Стефан Мандић Рајчевић, стручњак за инфодемију, каже да је неопходно да верујемо пре свега институцијама.

"Морамо веровати када институције у Америци, Европи и у нашој земљи кажу да је нека вакцина безбедна, немамо разлога да у то не верујемо. Треба да верујемо научним доказима, истраживањима којa су обично јавно доступна, базирана на бројевима, за разлику од оних информација које добију много већу пажњу, а где се нигде не наводи ниједан прави број, нити поуздани извор", закључује Мандић Рајчевић.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи