Читај ми!

Тиодоровић: Мислим да се неће уводити обавезна вакцинација деце, септембар тест за све нас

Епидемилог Бранислав Тиодоровић је рекао за РТС да мисли да се неће уводити обавезна вакцинација деце, већ да ће то остати као препоручена мера. Искористимо август да се вакцинишемо и имамо што већи обухват, позвао је Тиодоровић.

Епидемијска ситуација у земљи и даље је стабилна али са свакодневним повећањем броја оболелих. Посебан опрез, кажу стручњаци, потребан је од септембра када деца поново крећу у школу.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић рекао je за РТС да мисли да се неће уводити обавезна вакцинација деце већ да ће остати на препорученој мери.

"Мислим да је врло важно да код просветних радника и људи који раде са децом било ког нивоа - постићи што већи проценат вакцинисаних. С друге стране, ипак, локално сагледавамо. Знам да има противљења локалном сагледавању", рекао је Тиодоровић.

Није исто кад имате део популације који је веома добро заштићен – у неким нашим градовима, варошима тај број прешао 50 одсто, па и 70 одсто пунолетне популације а има и места где је вакцинисано 12 до 15 одсто грађана, објаснио је Тиодоровић.

Што се тиче деце до 4. разреда, Тиодоровић каже да ће, као и прошли пут, моћи да иду у школу.

Према његовим речима, регуларна настава је потреба и средњој школи и факултетима а где се појави већи број позитивних мораће да се примењују правила из ранијег периода – одељења ће бити смањена, а онлајн настава ће се уводити где је неопходно.

Тиодоровић истиче да искористимо август да се вакцинишемо и да имамо што већи проценат обухвата. Додаје да је далеко мање ризичан него прва три месеца када смо почели са вакцинацијом и када су се људи који су примили прву, па и другу, дозу вакцине разболевали јер је било много инфицираних око њих.

"Бољи је да се сад вакцинишите и да уђемо у септембар и октобар, који ће бити тест колико смо спроводили добро мере и колико смо се добро вакинисали", закључио је Тиодоровић.

субота, 19. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи