Читај ми!

Нова 332 случаја заразе у Србији, препорука Кризног штаба о трећој дози вакцине - делта сој у Црној Гори

Према последњим подацима, коронавирус је у Србији потврђен код још 332 особе, од тестираних 9.709 узорка. Нема преминулих. На респираторима 11 пацијената. Одржана седница Кризног штаба. Закључено да трећу дозу вакцине добију хронични пацијенти и они чији је имунитет већ угрожен одређеним болестима или операцијама.

На седници Кризног штаба закључено је да трећу дозу вакцине добију хронични пацијенти и они чији је имунитет већ угрожен одређеним болестима и операцијама.

Последњих дана расте број оболелих у Србији. Да бисмо коронавирус држали под контролом, неопходно је да поштујемо превентивне мере и да се вакцинишемо, упозоравају лекари.

Др Ана Банко, вирусолошкиња за РТС је објаснила да не треба инсистирати на трећој дози вакцине код свих грађана, али да посматрано са научног аспекта, постоји неколико показатеља зашто би она била корисна.

"Показано је да код инактивисаних вакцина, нпр. код оних из Кине, Синофарм и Синовак, након шест месеци титар антитела пада испод граничних вредности које су они арбитрарно одредили, па то индиректно указује да ће трећа доза бити неопходна", напомиње др Ана Банко.

Стручни комитет дао је препоруку за трећу дозу вакцине.  

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек рекао је за РТС да је тренутна епидемијска ситуација у Србији комплексна и да за месец дана може бити забрињавајућа.

"Евидентно је, с појавном сунчаних дана и годишњих одмора, да су људи заборавили да је коронавирус присутан и да су заборавили да треба да се вакцинишемо. Углавном су своју пажњу усмерили на коришћење годишњих одмора и опустили се", рекао је Ђерлек.

Поручује да је врло ризично невакцинисан чекати делта сој и јесен.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи