Читај ми!

Ивануша: Вирус не бира млађе или старије већ оне који немају заштиту

Епидемијска ситуција у земљи је још увек стабилна, али троцифрени број новозаражених коронавирусом опомиње да би у наредним недељама могао да буде и четвороцифрен, уколико не будемо поштовали мере. У Европи се епидемијска ситуација погоршава због бржег ширења делта соја, који ће до краја августа бити доминантан, рекао је за РТС директор Kанцеларије СЗО у Србији Маријан Ивануша.

Према последњим подацима Светске здравствене организације, прошле недеље регистровано је више од 3,4 милиона новооболелих од коронавируса и 56.000 преминулих, што је 12 одсто више него претходне недеље.

"Делта сој јесте озбиљан и пратимо га више месеци. У европском региону ситуација се генерално погоршова, а узрок је најчешће баш делта сој вируса. Очекује се да до краја августа у 90 одсто регистрованих случајева у Европи буде управо делта сој", рекао је Маријан Ивануша, гостујући у Јутарњем програму.

Када је реч о ефикасности постојећих вакцина на делта сој, Ивануша каже да је својство вируса једно, а дејство вакцине друго.

"Свака особа када се зарази ствара нове копије вируса у свом организму. Током тог процеса може да дође до грешке која ствара мутације. Свака, па и минимална промена, најчешће иде у корист вируса.  Највећа предност вакцина које су на располагању је да спречи теже облике болести, да људи заврше у болници па и умру. Потребне су обе дозе и да прође две недеље од друге дозе да би учинковитост вакцине била висока да спречи теже облике болести", каже Ивануша.

Делта сој се брже шири, посебно међу младима, али то није, како каже Ивануша, зато што су подложнији делта соју већ су у мањој мери вакцинисани.

"Вирус не бира млађе или старије већ оне који немају заштиту", нагласио је директор Kанцеларије СЗО у Србији.

Пре недељу дана имали смо на дневном нивоу 100 нових случајева, сада већ више од 200. Ако се тако настави, за две недеље ћемо имати преко хиљаду, тврди Ивануша.

"Сваке недеље можемо очекивати озбиљнију ситуацију. Нови талас је на прагу, а какав ће бити, зависи од нашег понашања и, наравно, вакцинације. Боље је да се сада заштитимо него када је интезитет вируса висок", истакао је Ивануша.

Када је реч о трећој дози вакцине, представник СЗО каже да та организација још није заузела став.

"СЗО је врло конзервативан у изношењу ставова док се све не анализира. Знамо да они који су се вакцинисали почетком године и даље имају високу заштиту. Због тога још не промовишемо  идеју треће дозе, имајући у виду да је глобално још увек велики недостатак вакцина. Свега 15 одсто у свету је вакцинисано. Ми у Србији често заборављамо да у свету и даље влада велики недостатак вакцина", рекао је за РТС директор Kанцеларије СЗО у Србији, позивајући грађане да искористе могућност коју имају.  

субота, 19. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи