Месна индустрија трпи – "цело прасе и јагње више нико не купује"
Коронавирус утицао је и на мању потрошњу меса, првенствено због отказивања прослава. Знатно је смањен промет у месарама, а сточари бележе губитке у производњи.
Нестабилну производњу свиња, корона је додатно пољуљала. Мала је потражња прасади, а цена товљеника у Мачви је поново у благом паду.
"Колико могу да не изађем из производње, борим се, али је производња испод рентабилности, или на нули, нема неке зараде. Бар 170-180 динара али да буде целу годину, сад је цена од 140 до 150 динара", истиче Александар Лукић, сточар из Табановића.
Нема прослава, па ни куповине већих количина меса. Промет у шабачким касапницима је знатно мањи него у истом периоду прошле године.
"Људи су у неком грчу, страху. Мање се купује. Поскупљења меса у овој години није било, управо због цене живе стоке на тржишту", каже Сузана Којић, власница месаре "Јелена" из Шапца.
Осим малих прерађивача, због короне, губитке бележи и велика месна индустрија. Неки не памте теже околности пословања.
"Пословање због короне, поготово у почетку је трпело је драстично, зато што су престале са радом установе, студентски центри, хотели, ресторани. Пад производње се креће око 15 одсто, и мислим да ћемо са тим процентом завршити годину", наводи Новица Динић из месне индустрије "Даком" у Нишу.
Мање посла имају и у печењарама. Цело јагње и прасе нико више не купује.
"Пре короне, људи су славили славе, првили рођендане, сад је све стало, ове године, нажалост, нема ништа од тога. Генерално, доста смо смањили продају и све остало. Људи су некад куповали, цело прасе, цело јагње, а ове године се свело на пар килограма, чисто да обележе", истиче Милош Ђурић из печењање "Ђурић" у Шапцу.
Иако се ближе славе, због забране окупљања, не очекује се знатније повећање продаје меса.
Коментари