Виноградари српске Тоскане пркосе кризи изазваној коронавирусом
У суботу се одржава "Опленачка берба" у Тополи. Због епидемије изостаће чувени вашар, али не и Сабор у част вина и грожђа. Виноградари из, како Тополу зову, српске Тоскане су задовољни. Михољско лето поправило је стање, уз нешто мањи принос, квалитет грожђа је изузетно добар.
На плантажама у тополском крају, скидају се последњи гроздови стоних и винских сорти грожђа. Зрна су упила сваки зрак сунца.
Берачи кажу да у просеку могу да наберу од 500 до 700 килограма грожђа за један дан. Напомињу да је изузетног квалитета.
Да би било тако, потребно је много рада, улагања и бриге о сваком чокоту. Димитријевићи се генерацијама баве виноградарством. Задовољни су и родом и откупном ценом и до сто динара за килограм.
Јована Димитријевић из Винче код Тополе каже да имају око три хектара винограда.
Подижемо нове засаде,нешто мало винских сорти и стоних које су најзахвалније за узгој јер имају добар пласман на тржишту.
Винске сорте грожђа су квалитетне, углавном су обране и прерађене, па су пуне бачве. Међутим пандемија је отежала је пласман.
Божидар Александровић из винарија "Александровић" каже да су прошлости извозили до 25 одсто своје производње. "Домаће тржиште се још добро држи, а продаја је умањена за неких тридесетак одсто", додаје Александровић
И док вино чека боље дане, уз подстицаје државе и издвајања локалних самоуправа, сектор виноградарства и винарства наставља да расте. Зато је Топола, утростручила буџет за пољопривреду.
Према подацима из 2011. године на територији општине Топола, било је засађено око 470 хектара под виновом лозом. Тренутно, има око 1.000 хектара, а на теритотији општине тренутно је 13 винарија, наводи члан Већа за пољопривреду Општине Топола Мома Васиљевић.
И, држава је усвојила прву Стратегију развоја винарства и виноградарства, са улагањем од 300 милиона евра до 2030, како би да домаћа вина,у свету постала још препознатљивија. Баш "Тријумфом" из Винче, вином које је проглашено најбољим на Балкану – Србија је тријумфовала на такмичењу у Бугарској.
Коментари