У Сенти брашна имају и за извоз, радници и машине не стају
Да би на тржишту било довољно брашна и тестенине наше фабрике су повећале своју производњу. Пример долази из Сенте где непрекидно раде сва постројења.
Золтан Ковач (39) је сменовођа и један од 160 радника предузећа "Житопромет" из Сенте, где се већ недељама ради у четири смене, како би се задовољиле све потребе нашег тржишта за брашном и тестенинама.
Машине уопште не стају, само се људи смењују за уређајима и апаратима.
"Ево ми радимо, трудимо се да буде све у реду. Радимо четири смене", истиче Золтан Ковач из Сенте.
Сенћански "Житопромет" има своје млинове где се производи неколико врста специјализованог брашна и дневно се упакује на десетине тона намењеног пекарима и продавницама.
Недавно је уложено и у нови погон за производњу тестенине.
"Када имамо огромне складишне капацитете за складиштење житарица, односно пшенице, 65 хиљада тона је тај капацитет, и наши силоси од прошле жетве су напуњени. Значи, ми смо обезбеђени до наредне жетве са сировином за континуалан рад, оцењује Ева Вучуровић, технолог производње.
Брашна има и за извоз
Ради се у специјализованим условима производње, а због појачаних мера хигијенске безбедности, норме уобичајене за прехрамбену индустрију сада су још ригорозније. Брашна, кажу, има и за извоз.
Предраг Ђуровић, директор "Житопромет" Сента наглашава да им је приоритет у овим околностима домаће тржиште, што у потпуности успевају.
"Говорим поново са аспекта наших сировина, са аспекта производње која има капацитет да може да задовољи, али исто тако нам је врло битно да снебдевамо и тржиште региона које традиционално снабдевамо већ дуги низ година", поручује Ђуровић.
Сенћански "Житопромет" има у Новом Кнежевцу и своју пекару којој дневно испоручује око 15.000 векни хлеба. Недавно су запослили још седам радника како би задовољили повећану потражњу.
За предстојеће васкршње празнике најављују посебну производњу пецива и колача.
Коментари