Скочила потражња за пекарским производима, посебно се тражи резани хлеб
Србија је постала пуноправна чланица Међународног житарског савета. У својој одлуци су истакли да је наша земља један од најзначајнијих произвођача који заузима осмо место у свету када је реч о извозу. Такође се истиче да је прошле године Србија остварила одличне извозне резулатате, али и да ће њено чланство значајно допринети бољој међународној трговини житарицама. Од увођења ванредног стања у Србији је 20 одсто порасла потражња за брашном и пекарским производима, посебно се тражи свежи сечени хлеб и други разни пекарски производи.
Колико је повећана потражња за брашном и пекарским производима од увођења ванредног стања у Србији најбоље се види у Зрењанинском млину, где се дневно у три смене самеље стотину осамдест тона пшенице, посебно је велика потражња за килограмским брашном.
"Ми нисмо примарни произвођачи јер пакујемо килограмско брашно али смо повећали производњу од када је почело ванредно стање. Укључили смо и трећу смену у рад тако да са те стране покушавамо да испоштујемо захтеве тржишта и имамо довољно пшенице за процесс производње до наредне жетве, тако да ћемо задовољити потребе тржишта из наших погона", рекла је Верица Петров, технолог млина у Зрењанину.
Није само порасла потражња за брашном већ и пекарским производима, посебно се тражи свежи упаковани и сечени хлеб.
"Након ванредног стања попуњеност капацитета је порасла двадесет одсто, међутим занимљив је податак однос свежег хлеба и резаног пакованог хлеба. Тај однос је био пре ванредног стања негде педесет-педесет одсто, док је сада резани паковани хлеб са педесет одсто скочио на седамдесет одсто. Пример је пекара у Зрењанину где је некада рађено око двадесет хиљада свеже векне и око двадест хиљада резане векне. Данас радимо испод дест хиљада свеже векне и од тридесепет до тридесет седам хиљада паковане векне", каже Миодраг Лучић, регионални диркетор за север у Дон-Дону.
Произвођачи пекарских производа апелују на произвођаче да нема потребе да стварају кућне залихе јер сировине за производњу хлеба има све до нове жетве.
Коментари