Читај ми!

ЕУ донирала туристичком сектору хигијенску опрему вредну 662.000 евра

Као одговор на изазове које је епидемија ковид-19 ставила пред туристичке раднике, Европска унија је кроз пројекат "ЕУзаТебе - за културно наслеђе и туризам" донирала дезинфекциони материјал и опрему туристичкој индустрији у вредности од 662.000 еура. Циљ је подршка тешко погођеном туристичком сектору у припреми за предстојећу сезону.

Расподели и испоруци хигијенске опреме присуствовао је амбасадор Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији који је истакао да је туризам у Србији, као и у целом свету сектор привреде који је можда најјаче погођен пандемијом ковидом-19.

Навео је да пројекат има две компоненте. "Прву, да увођењем `Чисто и безбедно` потврда коју хотелијери, ресторани и други туристички објекти добијају на добровољној основи учешћем у програму, спроводе низ анти-ковид 19 мера, којима гарантују потпуну хигијенску безбедност својим гостима. Другу, да се испоручи комплетна опрема вредна 662.000 евра", рекао је амбасадор Фабрици.

Додао је да опрема укључује дезо-баријере, дезинфекциона средства, УВ лампе, спрејеве, маске, рукавице, за 600 туристичких предузетника који су учесници тог програма.

Подсетио је да подршка ЕУ туристичком сектору Србије датира још пре ковида с циљем да промовише богатство српске привреде и културног наслеђа.

Пројекат "ЕУзаТебе - за културно наслеђе и туризам" вредан 16,6 милиона евра

"Почели смо да помажемо сектору туризма, посебно на југоистоку земље, како бисмо оснажили туристичке раднике у тим областима. Овај пројекат, "ЕУзаТебе - за културно наслеђе и туризам" вредан је 16,6 милиона евра у бесповратним средствима, а његов циљ је обнављање изузетног српског туристичког потенцијала у доњем Подунављу", казао је Фабрици.

Навео је и да су у 2018. и 2019. години завршили обнову тврђава у Голупцу и Пироту и да се сада усредсређујемо на обнављање тврђаве Фетислам у Кладову, на центар за посетиоце у Феликс Ромулијани код Зајечара, као и на инфраструктуру у Рајачким пимницама код Неготина, које су предложене за УНЕСКО-ву листу Светске културне баштине .

"Једва чекам да наставим да посећујем туристичка места Србије. Знам да ће напори туристичких радника, често малих породичних предузећа, бити спремни да угосте домаће и међународне госте уз пуно поштовање епидемиолошких мера." закључио је Фабрици.

Томас Шиб, амбасадор Савезне Републике Немачке је нагласио да им је циљ да, заједно са српским партнерима, открију скривена туристичка блага Србије и учине их доступним за ширу јавност.

"Опоравак туристичке индустрије у великој мери зависи од поверења путника и сигурности да је коришћење смештајних и угоститељских објеката безбедно и да не представља здравствени ризик. Овом приликом, посебна захвалност иде сарадницима ГИЗ-а, који координирају и реализују пројекат "ЕУзаТебе - за културно наслеђе и туризам", нагласио је амасадор Шиб.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво