Акција "Санта" - хапшење припадника међународне криминалне групе у Србији, Румунији, Финској

У оквиру међународне полицијске акције Србије, Румуније, Републике Финске, Републике Естоније ухапшено је 26 особа. Само у Србији ухапшено је 11 особа, у Румунији 14 и једна особа у Финској, саопштило је Јавно тужилаштво за организовани криминал.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да су припадници MУП-а, Службе за борбу против организованог криминала, у сарадњи са Јавним тужилаштвом за организовани криминал, Министарством здравља, Министарством финансија - Пореском управом, Европолом, Евроџастом и полицијама Републике Румуније, Републике Финске и Републике Естоније, у оквиру акције "Санта“, од априла до средине октобра ове године, на територији Србије, ухапсили укупно 20 особа, од тога 10 је ухапшено током јучерашњег дана.

Они се сумњиче да су извршили кривична дела удруживања ради вршења кривичних дела, неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога, прање новца и недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

У јучерашњој синхронизованој акцији ухапшени су организатори ове међународне организоване криминалне групе Д. С. (1982), Н. П. (1992), Т. Р. (1969) и Ј. Д. (1988), као и припадници С. И. (1969), М. С. (1976), Б. П. (1986), Д. П. (1983), И. Ж. (1978) и Г. М. (1974), док се за једном особом интензивно трага.

Истовремено, на територији Румуније, Финске и Естоније ухапшено је укупно 16 припадника ове организоване криминалне групе.

Сумња се да су припадници ове међународне организоване криминалне групе преко привредног субјекта "Гаги Фарм“ куповали веће количине лекова који се налазе на листи психоактивних контролисаних супстанци, а потом фиктивно представљали њихову продају привредним субјектима "Емафарм“ и "Лазарекс“ са седиштем на територији АП Косово и Метохија, док су наведене лекове продавали на територији Румуније, Финске и Естоније, наводи се у саопштењу МУП-а.

Српска полиција је у јучерашњој акцији од осумњичених запленила око 200.000 комада лекова који се налазе на листи психоактивних контролисаних супстанци, више комада оружја, око 25.000 евра и више аутомобила, као и пословну документацију.

Како се додаје у у саопштењу, од априла до септембра ове године, у Србији су ухапшени чланови ове организоване криминалне групе: С. Г. (1967), З. В. (1956), В. Ј. (1976), Ј. Ј. (1988), В. Ц. (1972), А. К. (1973), А. Т. (1979), В. С. (1998), И. А. (1976) и Н. Т. (1985). У овом периоду заплењено је више од 3.000.000 комада лекова са листе психоактивних контролисаних супстанци, који су, како се сумња, били намењени даљој продаји.

"У истом периоду, у Румунији, Финској и Естонији ухапшено је више припадника ове међународне организоване криминалне групе и заплењено више од 3.000.000 комада лекова који садрже психоактивне контролисане супстанце. Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени Јавном тужилаштву за организовани криминал“, рекао је министар Дачић.

петак, 18. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи