Читај ми!

Сведок Стамена Јелић на суђењу Тачију: Мог мужа је одвела ОВК и никад се није вратио

Суђење бившим вођама тзв. ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељи, Јакупу Краснићију и Реџепу Сељимију, оптуженима за ратне злочине и злочине против човечности, настављено је пред Специјализованим већима Косова у Хагу сведочењем 94. сведока тужилаштва, Стамене Јелић, која се суду обратила путем видео-линка.

У резимеу који је прочитан у судници наведено је да су супруга Стамене Јелић у августу 1999. године из њихове породичне куће одвели припадници тзв. ОВК и да му се од тада губи траг.

У лето 1999. године, сведок је живела у Ораховцу заједно са супругом Марком Јелићем и осталим члановима породице. Око 16. јуна она је видела да су њеног комшију киднаповали и малтретирали припадници тзв. ОВК, а касније тог дана њој су друге особе испричале да су још тројицу Срба који живе у близини у возилу одвели припадници тe теророистичке организације.

Супруга Стамене Јелић су 9. августа 1999. године из куће одвела три припадника тзв. ОВК и њему се од тада губи траг. Пронађено је тело само једног од отетих Срба, навео је тужилац читајући резиме.

Стамена Јелић је на питање да ли стоји иза изјаве коју је раније дала одговорила да би исто рекла и сада.

На питање адвоката Тачија да ли је сигурна да су они који су јој киднаповали мужа били припадници тзв. ОВК и да ли су то могли бити и криминалци из Албаније, Стамена Јелић је истакла да они који су одвели њеног мужа нису били из Албаније, већ из Ораховца, преноси РТК.

Она је истакла да жели да зна шта се десило њеном мужу и да зна где му је гроб.

Суђење бившим вођама тзв. ОВК почело је 3. априла 2023. године, а оптужница Тачија, Весељија, Краснићија и Сељимија терети за ратне злочине и злочине против човечности почињене у нелегалним притворима тзв. ОВК на КиМ и у Албанији.

Они су оптужени да су људе неосновано лишавали слободе, мучили и убијали. Тзв. ОВК је током 1998. и 1999. године извршила бројне злочине, убиства и отмице над припадницима војске и полиције тадашње Југославије, Србима и другим неалбанцима, као и Албанцима који нису прихватили да буду њени помагачи или припадници.

среда, 02. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи