Читај ми!

Највише проблема код села Славиња и Браћевци, у Жагубици и Кучеву заустављено ширење ватре ка насељима

Борба са ватреном стихијом на Старој планини и даље траје. Ватра је прогутала више од 2.500 хектара ниског растиња и шуме. Највише проблема тренутно има код пиротског села Славиња и код димитровградског села Браћевци. У општинама Жагубица и Кучево заустављено ширење пожара ка селима.

Пожар на Старој планини није стављен под контролу, упркос вешедневним напорима више од 200 ватрогасаца и добљовољаца и хеликоптерске јединице. 

Најтежа ситуација је код села Славиња. Нешто је боља ситуација на јужној страни обода Старе планине, Видлича, а мало лошија на северној.

Изгорело је око 2.500 хектара ниског растиња, листопадне и четинарске шуме.

Пирот и Димитровград су прогласили ванредну ситуацију на делу својих територија. Гашење отежава неприступачан и стеновит терен.

"Ванредна ситуација остаје на снази док и последња искра не нестане са Старе планине. Јуче је ситуација деловала боље. Још има ватре на Старој планини. Пожар није у већем обиму него што је био“, рекао је Милош Цолић, заменик градоначелника Пирота.

Најкритичније је ових дана било у селу Басара код Пирота где гори борова шума.

Најтеже код димитровградског села Браћевци

У димитровградској општини, код села Смиловци, пожар је стављен под контролу и већим делом угашен. 

Најтеже је код димитровградског села Браћевци. На терену су осим ватрогасаца, ловци и добљовољци. Ватра није прешла противпожарне појасеве.

Иначе, ватрогасци, екипе предузећа "Србијашуме", припадници добровољног ватрогасног друштва и мештани су даноноћно на терену који је захваћен ватром. Ангажовани су и хеликоптери.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић обишао је јуче ватрогасце који се боре са пожарима на Видличу и код Жагубице. 

Гори на Бељаници код Жагубице и у општини Кучево

У општинама Жагубица и Кучево у активним пожарима изгорело је више од 3.000 хектара. Ширење пожара ка селима је заустављено, али још има делова којима ватрогасци не могу да приђу и обуздају ватру.

Након двадесетчетворочасовне борбе са ватреном стихијом уз координацију и пуно ангажовање ватрогасаца, мештана, запослених у комуналном предузећу и руднику угља Јасеновац Мирјана Рајковић успела је да одбрани свој салаш.

На Бељаници горе два пожара у којима је за седам дана изгорело око 2000 хектара четинарских и букових шума као и ниско растиње. Онај који се ширио ка Жагубици и Сувом долу мештани су могли и да осете.

Општина Жагубица обухвата 760 квадратних километара, а више од половине је под шумом. Ту живи тридесетак дивљих коња и других дивљих животиња, као и велики број крава и оваца са салаша. Од недеље је на снази ванредна ситуација на делу катастарске општине Мали камен.

Пожар који и даље гори неконтролисано захватио је изузетно неприступачан терен, где ни професионалци не могу да приђу чак ни десантирањем. Уколико буде неопходно, када обуздају ватрену стихију на Старој планини, преусмериће хелихоптере на Бељаницу, кажу надлежни.

Ватра букти већ 14 дана и у близини Нереснице и Волује код Кучева и до сада је изгорело скоро 1.600 хектара шума, ливада и пашњака. Мештани нису угрожени, али је и у овим месним заједницама на снази ванредна ситуација.

среда, 28. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару