Читај ми!

Борба са пожарима на Видличу – најтеже у Басари код Пирота, ситуација нешто боља код Димитровграда

И даље траје борба са ватреном стихијом на планини Видлич. Пирот и Димитровград прогласили су ванредну ситуацију на делу својих територија. Највише проблема са ватром у селу Басара код Пирота. У односу на претходне дане, ситуација је нешто боља у селима око Димитровграда, али сви су и даље у приправности, због јаког ветра који би могао да разбукти пламен.

Након тешке ноћи на Видличу, ситуација се побољшава у селима око Димитровграда, док је најкритичније у селу Басара код Пирота где гори борова шума.

Код Димитровграда боља ситуација него претходних дана

Ситуација у селу Смиловци код Димитровграда је боља него јуче, јавља репортер РТС-а.

Председник Општине Димитровград Владица Димитров је рекао за РТС да је данас нешто мирније, али да не може да каже да је ситуација под контролом пошто дува ветар и може да распали ватру.

"Током ноћи, опет су села Гујановци и Височки Одоровци била у опасности. Ватрогасци су гасили и ловци су им помогли доста, тако да је угашен тај пожар који је био надомак села. И сада видимо да ту и тамо само дим стоји. Не видимо чак ни ватру", рекао је Димитров.

Додао је да је манастир Св. Кирика и Јулите био јуче угрожен, да ватра сад само тиња и да се не очекује да се пламен појача.

"Видећемо каква је ситуација према селима Висока, Враћевци и Славиња према Пироту, пошто су тамо јуче били дим и ватра. Гори ниско растиње, али на неприступачном терену, далеко је од села, што је добро. Пратимо ситуацију", навео је Димитров.

Истакао је како се јавило доста добровољаца из Димитровграда и да ЈП "Комуналац" прави бедеме и крчи путеве да цистерне могу да дођу до врха Видлича, како би могли да реагују у случају да се јави потреба за тим.

Борба са пламеном и даље у Басари код Пирота

Градоначелник Пирота Владан Васић рекао је за РТС да је, оног тренутка када се показало да ситуација на терену измиче контроли, проглашена ванредна ситуација како би се помогло ватрогасцима и радницима "Србијашума", пошто је настала опасност за пиротска села Басара, Славиња и Крупац.

"Ангажовали смо сву расположиву механизацију и грађевинску оперативу да направимо велике заштитне противпожарне појасе изнад тих села и на сву срећу они су уродили плодом. Ниједно село, ниједан људски живот, ниједна кућа нису угрожени. Надам се и сигуран сам да ће тако остати и до краја, када будемо угасили пожар", навео је Васић.

Истакао је да очекују да ватра током дана дође до тих противпожарних појаса, а да ће током дана обићи села Басара и Крупац.

Репортер РТС-а јавља да је рано јутрос горела шума изнад Крупца и да се више ватрогасних возила се упутило према шуми.

Из МУП-а је саопштено да је током јучерашњег дана забележено 179 пожара на отвореном простору, а да су тренутно највећи активни пожари на територији Пирота, Кучева, Жагубице, Црног врха и Таре.

У последњих седам дана припадници Сектора за ванредне ситуације интервенисали су на 893 пожара на отвореном простору, а за исти период прошле године имали су 393 реаговања на отвореном простору.

Сектор за ванредне ситуације МУП још једном апелује на грађане да буду пажљиви и да у топлим данима који већ дуго трају у нашој земљи свака непажња може да доведе до пожара великих размера и да се придржавају Закона о заштити од пожара како би се последице и штета смањилe на минимум.

уторак, 27. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару