Читај ми!

Пожар на Видличу и даље букти, најтеже у селима Крупац, Смиловци и Басара

И током ноћи се водила борба са ватреном стихијом на планини Видлич. Пирот и Димитровград прогласили су ванредну ситуацију на делу својих територија. Најтеже је у околини села Крупац изнад којег гори шума, а грађани су направили баријере како се ватра не би приближила кућама. Борба са пожарима током ноћи и у селима Смиловци и Басара.

Тешка ноћ на Видличу, али и у његовом подножју. Мештани села Крупац код Пирота су упутили драматичан апел свима који могу да дођу и помогну да се спречи ширење ватре према селу.

Градоначелник Пирота Владан Васић рекао је за РТС да је, оног тренутка када се показало да ситуација на терену измиче контроли, проглашена ванредна ситуација како би се помогло ватрогасцима и радницима "Србијашума", пошто је настала опасност за пиротска села Басара, Славиња и Крупац.

"Ангажовали смо сву расположиву механизацију и грађевинску оперативу да направимо велике заштитне противпожарне појасе изнад тих села и на сву срећу они су уродили плодом. Ниједно село, ниједан људски живот, ниједна кућа нису угрожени. Надам се и сигуран сам да ће тако остати и до краја, када будемо угасили пожар", навео је Васић.

Истакао је да очекују да ватра током дана дође до тих противпожарних појаса, а да ће током дана обићи села Басара и Крупац.

Репортер РТС-а јавља да је рано јутрос горела шума изнад Крупца и да се више ватрогасних возила се упутило према шуми.

Тешко је и у селу Смиловци код Димитровграда где је ватра стигла на неколико стотина метара од манастира Св. Кирика и Јулите, па је одбрана манастира тренутно приоритет.

Борба са ватром током ноћи водила се и у селу Басара код Пирота у чијој околини гори борова шума.

Из МУП-а је саопштено да је током јучерашњег дана забележено 179 пожара на отвореном простору, а да су тренутно највећи активни пожари на територији Пирота, Кучева, Жагубице, Црног врха и Таре.

У последњих седам дана припадници Сектора за ванредне ситуације интервенисали су на 893 пожара на отвореном простору, а за исти период прошле године имали су 393 реаговања на отвореном простору.

Сектор за ванредне ситуације МУП још једном апелује на грађане да буду пажљиви и да у топлим данима који већ дуго трају у нашој земљи свака непажња може да доведе до пожара великих размера и да се придржавају Закона о заштити од пожара како би се последице и штета смањилe на минимум.

уторак, 27. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару