Читај ми!

Тужилаштво тражи притвор за осумњичене из Привредног друштава "Аман"

У Посебном одељењу за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду саслушано је пет осумњичених да су у периоду од 1. децембра 2021. године до 31. јула 2023. године преко фантомских фирми извлачили новац у износу од око две милијарде динара из привредног друштва "Аман", који су даље пласирали у иностранство, нелегалну градњу и куповину непокретности у намери да прикрију незаконито порекло имовине.

Осумњичени су на саслушању негирали извршење кривичних дела за која се терете, саопштено је из тог тужилаштва.

У питању су стварни власници поменутих фантомских фирми М. Б,. Р. Б., Н. Б., Ј. А., и књиговођа М. С.

Након саслушања тужилаштво је предложило судији за претходни поступак Вишег суда у Београду да осумњиченима одреди притвор да не би утицали на сведоке и да не би поновили кривична дела у кратком временском периоду.

Наредбом о спровођењу истраге обухваћено је укупно 11 осумњичених од којих се пет већ налази у притвору, за петоро је притвор данас предложен, док ће против једне осумњичене бити поднета кривична пријава у редовном поступку.

Осумњиченима се на терет стављају кривична дела Прање новца

Више јавно тужилаштво у Београду преузело je на даље поступање предмет против пет окривљених који се водио пред Трећим основним јавним тужилаштвом због кривичног дела Грађење без грађевинске дозволе, након што се дошло до сазнања да се поред елемената тог кривичног дела у радњама осумњичених стичу и елементи кривичног дела Прање новца, које је у надлежности вишег јавног тужилаштва.

Преузет је и предмет из Другог основног јавног тужилаштва у Београду које је вршило провере у вези са пореским кривичним делом.

У притвору се према одлуци Трећег основног суда у Београду већ налазе заступник ПД "Аман" Н. П., M. Б., законски заступници од "Aman Real Estate" М. В. и К. С., као и двоје фиктивних инвеститора у градњу нелегалног објекта С. М. и М. Н.

Постоје основи сумње да су осумњичени преко мреже фантомских фирми подношењем лажних фактура извлачили новац из од "Аман" који су потом подизали са рачуна фантомских фирми и део даље без основа пласирали у иностранство, у Кину.

Други део су, како се сумња, улагали у изградњу објекта од 40.000 квадратних метара у Сурчину, као и у куповину више непокретности великих вредности на повезана лица.

уторак, 16. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару