Читај ми!

Тужилаштво у Нишу одређено да истражи смрт брата осумњиченог за убиство Данке Илић у полицијској станици у Бору

Апелационо јавно тужилаштво у Нишу овластило је Више јавно тужилаштво у том граду да преузме радње и мере ради утврђивања околности под којима је 7. априла преминуо Д. Д. у Полицијској станици у Бору током задржавања, сазнаје Танјуг.

Д. Д. је у полицији тада задржан по налогу Вишег јавног тужилаштва у Зајечару због сумње да је помагао свом брату Д. Д. да сакрије тело девојчице, које још није пронађено.

Више јавно тужилаштво у Зајечару је по приспећу обдукционог записника Института за судску медицину у Београду о његовој смрти, поднело предлог за супституцију надлежности у овом поступку, а у складу са Методологијом за истрагу у случајевима злостављања.

Иначе, како сазнаје Танјуг, Опште обавезним упутством Републичког јавног тужиоца из 2017. године прописано је да су сви јавни тужиоци дужни да у предметима који се односе на могуће случајеве злостављања од стране полицијских службеника предузму радње и мере предвиђене Методологијом за истрагу у случајевима злостављања, док је у тачки 4. Методологије прописано да истрагу не треба да води јавни тужилац који је поступао или поступа и у предмету у којем се оштећени (наводна жртва злостављана) појављује као окривљени или сведок.

Апелационо тужилаштво у Нишу је разматрајући наводе предлога ВЈТ у Зајечару, као и достављене прилоге, утврдило да су сви носиоци јавнотужилачке функције у том тужилаштву предузимали радње у предмету у којем је сада покојни Д. Д. имао својство окривљеног, због чега постоје стварни разлози због којих ВЈТ у Зајечару није могло спровести истрагу на начин прописан том Методологијом ради утврђвања околности под којим је он преминуо.

Д. Д. је преминуо 7. априла у Полицијској станици у Бору, где је био приведен због сумње да је помогао свом брату Дејану да сакрије тело двогодишње девојчице Данке Илић која је нестала 26. марта у Бањском пољу код Бора.

Полиција је, након 10 дана потраге и детаљних провера свих трагова и информација, ухапсила С. Ј. и Д. Д. из Бора, за које се сумња да су девојчицу ударили аутомобилом, а затим њено тело ставили у гепек кола и однели на депонију.

Тело девојчице још није пронађено.

Закон о јавном тужилаштву у члану 21 прописује да "непосредно виши главни јавни тужилац може образложеним решењем овластити ниже јавно тужилаштво да поступа у ствари из надлежности другог нижег јавног тужилаштва ако је надлежно јавно тужилаштво спречено из правних или стварних разлога да поступа у предмету", што је решење о супституцији.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара