Читај ми!

Окривљени за насилно свгравање председника негирали кривицу

Д. К. (34) и Д. З. (51) негирали су на почетку суђења у Вишем суду у Београду да су средином фебруара ове године пре и током протеста у главном граду позивали грађане на насилно свргавање председника Србије.

Окривљени су су изјавили да су прочитали оптужницу, али да је не разумеју и да нису извршили кривично дело које им се ставља на терет.

Поступајући тужилац је прочитао оптужни предлог наводећи да тужилаштво суду даје довољно материјала да ефикасно донесе одлуку и додао да треба да се пошаље порука да ли се политичка слобода може злоупотребљавати.

Одбрана окривљених оспоравала је наводе оптужнице, тврдећи да је ово суђење политички процес, те да не постоји оправдана сумња да су окривљени са умишљајем починили кривично дело за које се терете.

Браниоци су истакли да бране честите људе, што им олакшава посао и додали да су оптужени били месец и по дана у притвору, а како је навео један од бранилаца, очекују ослобађајућу пресуду.

Д. К. је негирао оптужбе и рекао да остаје при изјави коју је дао током истраге, али тврдећи да су га пре давања те изјаве у притвору полицајци тукли и малтретирали због чега је против њих поднео кривичну пријаву.

Окривљени тврди да ништа насилно није урадио, као и да није позивао на насиље, те да су његове поједине реченице из оптужнице извучене из контекста, док је , како наводи, можда био мало агресивнији током протеста, јер су му тада јавили да полиција претреса његов стан у ком су тада били његова супруга и деветомесечна беба.

Како тврди Д. К., намера им је била да помогну Србима са КиМ, који су дошли у Београд на протест, а хтели су, како је рекао, да предају захтеве Скупштини Србије са циљем да се спречи прихватање француско-немачког споразума, а у супротном да траже оставку председника.

Д. З. је са друге стране тврди да је на протесту био као новинар портала Србини инфо и да је извештавао са протеста, као и да је он био медијски покровитељ тог скупа, а не организатор, те да је ухапшен као новинар на задатку.

Окривљени је тврдио такође да је претрпео насиље од полицајаца и да су му без дозволе проверавали службени телефон.

Рочиште је пратио већи број грађана, међу којима је био и лидер "Двери" Бошко Обрадовић.

Шта стоји у оптужници

Следеће рочиште заказано је за 9. јун за када су позвани сведоци. Више јавно тужилаштво у Београду оптужним предлогом терети окривљене за кривично дело позивање на насилну промену уставног уређења у саизвршилаштву.

У оптужном предлогу тужилаштво је суду предложило да Д. К. осуди на казну од годину и по дана затвора, а Д. З. на годину дана затвора.

Оптужени су одлуком Апелационог суда 6. априла пуштени из притвора да се бране са слободе.

Како је тужилаштво прецизирало, постоји оправдана сумња да су Д. К. и Д. З. од 12. до 15. фебруара са умишљајем извршили кривично дело, тако што су у више наврата позивали грађане на насиље и нереде у циљу свргавања председника Србије Александра Вучића са те функције, путем Телеграм канала Народне патроле и Јутјуб канала Србин инфо.

уторак, 20. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару