Ухапшено 16 осумњичених за финансијске преваре преко интернета

Посебно тужилаштво за високотехнолошки криминал је заједно са МУП-ом спровело наставак међународне акције "Инфинити" поводом сложених финансијских превара на Интернету, због чега је у Србији ухапшено 16 осумњичених. Извршени су претреси на 16 локација у Београду и другим местима у Србији, те је до сада одузето преко 130.000 евра у готовини, више рачуна са крипто-валутама као и више аутомобила, док се порекло некретнина активно проверава.

Ухапшени се сумњиче за кривична дела рачунарске преваре, прања новца и удруживања ради вршења кривичних, наводи се у саопштену овог тужилаштва.

У данашњој акцији су извршени претреси на 16 локација у Београду и другим местима у Србији, те је до сада одузето преко 130.000 евра у готовини, више рачуна са крипто-валутама као и више аутомобила, док се порекло некретнина активно проверава.

Сумња се да су осумњичени до сада навођењем на лажне финансијске трансакције на Интернету преварили најмање 200 страних држављана у укупном износу који прелази 20 милиона америчких долара.

Током првог дела акције, који је спроведен у јануару значајни подаци и докази су утврђени приликом претреса више локација, а посебно просторија предузећа "Олимпус Прајм" и "Асгард" из Београда.

Како се наводи у саопштењу, анализом ових података утврђена је основана сумња да су запослени у тим предузећима у протеклих неколико година оштетили преко 127.000 грађана других држава у укупном износу материјалне штете која се креће до преко седам милијарди америчких долара, док се коначни износ штете још утврђује.

Тужилаштво упозорава грађане Србије и стране држављане који живе и раде у нашој земљи да буду посебно опрезни приликом нуђења запошљавања у такозваним "кол-центрима" који се наводно баве едукацијом и саветовањем клијената на финансијским тржиштима било ког типа, укључујући и трговину крипто-валутама.

Такве делатности су строго регулисане Законом о тржишту капитала и радњама и дозволама које предузима и издаје Комисија за хартије од вредности Републике Србије.

Ову акцију је тужилаштво спровело заједно са Министарством унутрашњих послова-СБПОК, Одељењем за високотехнолшки криминал у сарадњи са у сарадњи са правосудним механизмом за сарадњу Европске Уније "Евроџаст", као и Међународном командом Федералне полиције Аустралије.

четвртак, 10. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи