Читај ми!

Убиство Славка Ћурувије, ко ће донети коначну пресуду

Пред Апелационим судом у Београду у току је разматрање жалби на првостепену пресуду за убиство новинара Славка Ћурувије, којом су четворица припадника Ресора државне безбедности осуђенa на укупно 100 година затвора. Током три дана јавне седнице и тужиоци и одбрана тражили су правду. За прве - она значи строже казне, за одбрану - ослобађајућа пресуда. Последњу реч даће судско веће, али још није извесно када.

Ни 23 године од убиства новинара Славка Ћурувије правоснажне пресуде нема. Оно до чега се дошло током осмогодишњег процеса јесу две првостепене пресуде.

Друга пресуда, донета у децембру прошле године, потврдила је написано у првој - за убиство уредника Дневног телеграфа одговорна су четворица бивших припадника државне безбедности и њима се прописује казна од укупно 100 година затвора.

Због жалби обе стране, након расправе, коначну пресуду донеће Апелациони суд.

"Једна је могућа одлука да се потврди пресуда, друга је да се отвори процес и да само веће Апелационог суда донесе пресуду, изведе доказе и донесе пресуду, и то је сада оно што ми чекамо као одређену врсту разрешења те енигме", каже председник Комисије за истраживање убистава новинара Веран Матић.

На разрешење чекају и други случајеви. Подаци показују да се од 10 убистава новинара у свету, тек једно расветли.

"Веома је важно послати поруку да је некажњивост недопустива и да кад год да се догоди да ће вас стићи рука правде. Ако немате кажњавање убиства новинара, онда се испоставља да је то најјефтинији облик цензуре. Дакле, није ово само питање убиства новинара и правде у том случају", наводи Веран Матић.

Славко Ћурувија убијен је, с леђа, на Ускрс, 11. априла 99. године, у дворишту испред улаза у зграду. У њега је испаљено више хитаца.

четвртак, 17. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи