Читај ми!

Приштина, Горан Станишић првостепено осуђен на 20 година затвора због убиства албанских цивила

Основни суд у Приштини осудио је Горана Станишића на 20 година затвора, проглашавајући га кривим за убиство 13 албанских цивила у Словињу код Липљана током сукоба на Косову и Метохији 1999. године.

Пресуду Станишићу објавио је данас председник већа, судија Ваљон Куртај.

Према оптужници, коју је подигло Специјално тужилаштво у Приштини, "оптужени Горан Станишић, као припадник резервног састава полиције Министарства унутрашњих послова Србије, априла 1999. године, у селима Словиње и Трбовац, у сарадњи са другим припадницима јединице, учествовао је у протеривању Албанаца, цивилног становништва и у извршењу убистава и других незаконитих радњи", преносе медији у Приштини.

"Суђења оптуженима за ратне злочине по истој матрици"

Станишићев адвокат Љубомир Пантовић изјавио је да је пресуда "скандалозна", те најавио тужбу Апелационом суду.

Објаснио је да је у истражном поступку убиства албанских цивила у Словињу Зејнепе Гаши, којој је убијено пет чланова пародице, у пет изјава ниједном није поменула Горана Станишића, али да је прецизно навела друге особе и то именом, презименом и надимцима. 

"Тек када је Станишић ухапшен, она га означава као извршиоца", казао је Пантовић. 

Указује да је тужилац комплетну оптужницу засновао на новим изјавама, одбацујући ранију истрагу за убиство албанских цивила за које, иначе, каже да се ради о тешком злочину.

Пантовић истиче да је одлуком о 20 година затвора "судско веће прекршило правни став Врховног суда Косова да максимална казна за ратне злочине може да буде 15 година затвора, у складу са кривичним законом СФРЈ, који је 1999. године био на снази".

"Нема правичних суђења у случајевима оптужених за ратне злочине. Суђења се одвијају по истој матрици. Имају дефицит осуђених за ратне злочине и треба им што више", оцењује Пантовић.

Објаснио је да је Станишић често боравио на КиМ, све до хапшења у јуну 2019. године, као и да се није скривао, зато што није био крив. 

Канцеларија за КиМ: Станишић осуђен без чврстих доказа

Канцеларија за КиМ саопштила је да је Станишић осуђен без чврстих и јасних доказа и на основу контрадикторних изјава сведока.

Оцена Канцеларије је да је приштинско правосуђе пресудом "наставило праксу изрицања драконских казни Србима без необоривих и недвосмислених доказа или утемељених изјава сведока, што указује да им се суди на основу етничког кључа, а не према праву и правди".

"Данашњом одлуком суда, Станишићу су повређена бројна процесна права с обзиром на чињеницу да му је одређена казна од 20 година затвора која у тренутку извршења кривичног дела није ни постојала у Кривичном законику", наводи у саопштењу Канцеларија.

Према ставу Канцеларије, оно што посебно указује на неравноправан третман који је Станишић имао током суђења је чињеница да га ниједан од комшија и пријатеља страдалих није означио као извршиоца након злочина, већ да су своје исказе променили 20 година касније.

"Истовремено, суд је одбио да сведоке суочи са њиховим ранијим и контрадикторним изјавама датим 1999, 2000, 2005. и 2006. године у којима се Станишић уопште не помиње као извшилац", каже се у саопштењу.

субота, 19. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи