"Савршена олуја" у шољици кафе - вијетнамске кише, бразилске поплаве и Трампови потези
Просечан становник Србије годишње попије око четири килограма кафе. Традиционално се највише пије домаћа, пржена кафа, а све више и филтер, еспресо, па и кафа у капсулама. И док се мењају навике потрошача, мења се и цена, многима омиљеног напитка. Аналитичари, за високу набавну цену кафе, криве такозвану "савршену олују" насталу у споју бројних економских и еколошких фактора.
Цуне Гојковић, Бразил и Кина немају ништа заједничко. Бар не на први поглед. На други - ту је кафа. Цуне ју је давно у песми тражио, Кинези је данас пију све више, а Бразилци вековима од ње живе. У пресеку последње две ствари могу се прочитати део разлога за високе цене кафе. Из компаније која покрива три четвртине тржишта домаће пржене кафе потврђују - за мање од годину дана набавна цена је удвостручена.
"Због тога су сви произвођачи на тржишту Србије, укључујући и нашу компанију, суочени са великим ризиком да изгубе континуитет производње и очувају квалитет, односно да уопште снабдевају тржиште кафом. Укупан ниво досадашњих поскупљења значајно је мањи од раста стварно насталих трошкова, а највећи допринос том расту има поскупљење кафе на светском тржишту. Као произвођач кафе, немамо утицај на формирање трговачких маржи, па самим тим ни утицај на формирање малопродајних цена у трговинама", наводи се у саопштењу Атлантик групе.
Ефекат лептира
Кажу и да кључни фактор за поскупљење треба тражити у ефекту лептира - да мале варијације изазивају велике промене. Тако је мањак кише у Вијетнаму и поплаве Бразилу, одакле увозимо највише кафе, направио дисбаланс на тржишту.
"Деси се да ниска температура кад почиње и да се развија биљка, и вама биљке, било да је у питању кафа или друге пољопривредне културе - воћарске, повртарске, ратарске бивају уништене у самом почетку свог развоја. Да не причамо о количинама воде. Такве су промене режима падавина да немате систем наводњавања или влажност земљишта каква је била раније", каже климатолог Данијела Божанић.
И напади на трговачке бродове у Црвеном мору утичу на цену
Од произвођача у Бразилу и Вијетнаму до потрошача у Србији кафа пређе дуг пут. А свака карика у том ланцу последњих година је скупља - енергенти, превоз, прерада. Тако да се већ годинама не мења количина кафе коју увозимо - око 31 хиљаду тона, али вредност тог увоза расте са 65 и по милиона евра пре 5 година, на више од 115 милиона евра у протеклој години.
"Треба да истакнемо и ситуацију у Црвеном мору где због напада на трговачке бродове, бродари морају додатно да осигуравају своје превозе, због тога нешто дуже траје транспорт, тако да је и то моменат који додатно оптерећује цену. На све то имамо и раст цена радне снаге", рекао је Александар Богуновић из Привредне коморе Србије.
Просечан становник Србије попије 600 шољица годишње
Страх да ће додатно поскупети напитак који се у Србији традиционално много конзумира, у просеку 600 шољица годишње, подгрејале су и најаве новог америчког председника о увођењу додатних царина.
"Ако се уведу додатне царине на кафу, ако то буде 50 посто, 100 посто зато што долази из Јужне Америке, цена кафе у Америци ће порасти. Логично да ће се онда потрошња у Америци смањити, ако се смањи потрошња у Америци појавиће се вишкови због те разлике на светском тржишту. По мом мишљењу чак обрнуто, могуће је да ће повољно утицати на цене у остатку света", каже брокер и берзански аналитичар Бранислав Јоргић.
И док свет са нестрпљењем чека хоће ли потези Доналда Трампа изазвати нове олује на тржишту, извесно је, кажу аналитичари, да ће даље кретање цене кафе највише зависити од идуће бербе у Бразилу. Он снабдева кафом две трећине света. И Кину, где она потискује чај, и Србију где се пржењем и прерадом кафе бави готово 500 предузећа.
Коментари