Инспекторка Ивањац за РТС: Месо на домаћем тржишту је безбедно
Све већи пад сточарства доводи до све већег увоза меса и обрнуто. Није мали број домаћих фарми које су се угасиле јер нису могле да трче фер трку са иностраним фармама које користе јефтинију ГМО сточну храну, која је код нас забрањена. Љиљана Ивањац из Ветеринарске инспекције каже за РТС да све што је на тржишту Републике Србије је безбедно, контролисано и декларисано.
И потрошачи и стручњаци се све чешће питају да ли је увоз меса прекомеран, да ли је упитног квалитета, да ли нам се замрзнуто месо продаје као свеже, а увозно као домаће.
На питање шта једу грађани Србије, Љиљана Ивањац из Ветеринарске инспекције МПШВ каже за РТС да је на нашем тржишту безбедна храна провереног квалитета и да инспекција спроводи 24-часовни континуирани надзор.
Напомиње да недостаје већи број инспектора, али да су свој рад организовали и кроз дежурства и кроз планске и ванредне активности, које су појачане посебно у време празника.
"Храна на нашем тржишту је углавном домаћег порекла, али у овом моменту те количине нису довољне да задовоље потребе нас као конзумената и потребе наше месне индустрије па морамо да увозимо, али у принципу све што је на тржишту Републике Србије је безбедно, контролисано и декларисано", каже Ивањац.
На питање да ли има разлике у квалитету меса са домаћих фарми и меса увезеног из држава у којима се животиње хране ГМО храном, каже да квалитативно, безбедносно и здравствено нема разлике и да то доказују низом анализа које су прописане законом.
Напомиње и то да безбедност и квалитет нису иста ствар. Да је на тржишту сва храна безбедна, а да је квалитет ствар избора потрошача, и да је најчешће, иако не и нужно, повезана са ценом производа.
Усклађујемо правилник о замрзнутом месу са ЕУ
Ивањац каже да је у теорији све могуће, али да у пракси, на основу прописа који се контролишу, замрзнуто месо не може да заврши у продаји као свеже. Додаје да се замрзнуто месо углавном увози за потребе прерађивачке индустрије.
На питање да ли грађани ЕУ једу месо бољег квалитета будући да је код њих дозвољено да месо буде замрзнуто до шест месеци, а код нас до годину дана, каже да на квалитет замрзнутог меса утичу и начин замрзавања, и технологија, и квалитет уређаја у коме се то ради.
Напомиње да рок трајања замрзнутог меса одређује сам произвођач.
"Правилник постоји, тачно је то да је код нас још на снази тај правилник из 80-их година који каже да је рок трајања замрзнутог свињског меса до годину дана. Међутим, по начину контроле безбедности хране који ми усвајамо, ја као произвођач на основу моје анализе дајем и гарантујем за рок трајања односно одрживости мог производа. Радимо на томе и на путу смо до тога да можемо да очекујемо у будућем периоду све што је потребно од техничких прописа који ће пратити одмах администрацију и легислативу као у ЕУ", рекла је Ивањац за РТС.
Коментари