Читај ми!

Инвестициони кредитни рејтинг - знак да је Србија сигурна адреса за улагање

Организација Експа само је један у низу пројеката који ће променити земљу, каже министар финансија, а то што је Србија први пут добила оцену инвестиционо кредитног рејтинга, додатно ће помоћи да се средства обезбеде под повољнијим условима и привуку квалитетни инвеститори.

Од земље пред банкротом до оцене инвестициони рејтинг Србији је требало тек нешто више од деценије.

"Ми смо данас у првој лиги, раме уз раме са земљама попут Мађарске. Са нестрпљењем сада можемо да прихватимо те нове изазове и да наставимо даље. Када имате инвестициони рејтинг могуће је да привлачите најбоље инвеститоре да отварате боље плаћена радна места", каже председница Скупштине Србије Ана Брнабић.

У Влади очекују да 3 Б добијени од Стандард енд пурса привуку и друге две највеће рејтинг агенције да Србији поправе оцену и пребаце је из зоне шпекулативних у зону стабилних економија, односно сигурних адреса за улагање.

"Важан је поштовани грађани зато што вам отвара нове могућности, нову групу инвеститора који долазе у Србију. Отвара потенцијал за нове фабрике. Нова радна места за подизање плата и пензија. Отвара вам могућност смањења трошкова задуживања каматних стопа када су предузећа у питању,  каматних стопа када су домаћинства у питању, каматних стопа када је држава у питању. Самим тим имате више простора за инвестиције и већи потенцијал за зараду", рекао је министар финансија Синиша Мали.

У прилог позицији Србије на инвестиционој мапи иду и бројни уговори о слободној трговини - са Египтом, Кином, Русијом, ускоро и Јужном Корејом, али и уговори о свеобухватној сарадњи на пример са Уједињеним Арапским емиратима.

"Са рејтингом расте и апетит инвеститора"

Редовни члан Светске академије науке и уметности Драган Ђуричин рекао је да са инвестиционим рангом инвестициони апетит домаћих, нарочито страних инвеститора расте.

"Тако да се појављују нови покретачи раста што је веома важно да би економија била на одрживој путањи. Што се тиче становништва цена капитала пада, трошкови задужења падају и извоз дуга пада. Обзиром да инвестициони рејтинг значи да је ризик економије мањи самим тим камата као нешто што треба да избалансира ризик пада, а самим тим и трошкови финансирања", истакао је Ђуричин.

Према мишљењу економиста, "Стандард енд Пурс" је апострофирао развојне пројекте који ће подићи Србију у средњем року, посебно Ескпо 2027. и читав низ инвестиција чија је реализација везана за одржавање те међународне изложбе.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи