Завршена обилазнице око Горњег Милановца; Вучић: Србија се гради и спремна очекује будућност

Председник Србије Александар Вучић рекао је на отварању обилазнице око Горњег Милановца да се Србија гради, а да је таковски крај добио модерну саобраћајницу која изгледа као у Аустрији или Швајцарској. Обилазница у дужини од 9,7 километара изместиће теретни саобраћај из центра града и биће најбржа веза са ауто-путем "Милош Велики".

Председник Србије је истакао да је модерна обилазница од готово 10 километара дужине утонула у дивно брдовито подручје Србије.

"За 10 дана сваки човек рачунаће да је обилазница овде већ 30, 40 и 50 година. Што је добро, то ће нас терати на нове успехе, то ће нас терати на нови посао, да још енергије уложимо и да неке нове резултате постигнемо", рекао је Вучић.

Подсетио је да је краљ Милан одавно рекао: "Немојте се заносити, бићете европски онолико колико сте своји. И само верујући у себе и своје способности, можемо да градимо модерну Србију и бићемо добри у томе онолико колико будемо своји", навео је Вучић.

Свечаном отварању приступне саобраћајнице од Горњег Милановца до Такова присуствовали су министар министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, амбасадор Кине Ли Минг и председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић.

Пројекат обилазнице обухватао је изградњу нове саобраћајнице од Горњег Милановца до Клатичева у дужини од 4,78 километара и реконструкцију постојећег државног пута од Клатичева до Такова у дужини од 4,70 километара, а вредност радова је 30,5 милиона евра.

Изградњом обилазнице око Горњег Милановца транзитни саобраћај је у потпуности раздвојен од локалног који пролази кроз то место, измештен је из градског језгра и директно општину повезује са ауто-путем "Милош Велки", па теретни саобаћај више неће пролазити кроз сам центар града.

Изградња обилазнице почела је одмах након потписивања Уговора о сарадњи између Министарства грађевинарства, собраћаја и инфраструктуре и кинеске компаније "Power Construction Corporation of China Limited", крајем 2021. године.

Пројекат је урадио Саобраћајни институт ЦИП.

Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић нагласио је да осим успостављања директне везе са аутопутем "Милош Велики", изградња приступне саобраћајнице отвара и могућности за привредни развој те општине.

"Планирали смо једну велику индустријску зону, око 30 хектара је већ опредељено земљишта за ту намену, уз саму приступну саобраћајницу, која се налази негде на половини, између Горњег Милановца и Такова", рекао је Ковачевић раније за локалне медије.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи