Читај ми!

Вучић са делегацијом ММФ: Сарадња значајна за развој Србије, остајемо посвећени конструктивној размени

Председник Александар Вучић састао са делегацијом ММФ-а, коју предводи Донал Мекгетиган. Са мисијом су се састали и представници Министарства финансија и Народне банке Србије. Разматрана су најновија макроекономска кретања, економски изгледи и ризици, као и спровођење договореног економског програма.

Председник Вучић разговарао је са делегацијом ММФ-а коју предводи шеф мисије у Србији Донал Мекгетиген о економским реформама, стратешким плановима за даљи развој земље и јачању сарадње са ММФ-ом.

Вучић је са Мисијом разговарао о најбитнијим питањима сарадње, пројекцијама за предстојећи период, анализама ризика и кретањима на тржишту, као и о очекиваном приливу страних директних инвестиција и фискалној дисциплини.

"Истакао сам одличне резултате постигнуте у претходном периоду, посебно у погледу пада инфлације, и мера у погледу контроле инфлаторних удара, јачања тржишта рада и никад већих резерви које су нам данас на располагању", објавио је Вучић на Инстаграму.

Председник је оценио да је Србија, кроз озбиљне мере и добра предвиђања, забележила снажан раст упркос енергетској кризи, као и да наставља да улаже у неопходну инфраструктуру и друге капиталне пројекте, како би додатно поспешила прилив нових инвестиција.

"Разменили смо мишљења и о изазовима са којима се Србија, као и већина света, суочава у тренутним економским околностима. Захвалио сам ММФ-у на подршци напорима наше земље у циљу стварања доброг инвестиционог окружења, као и на препорукама за даље јачање фискалне стабилности", навео је Вучић.

Истакао је да, узимајући у обзир текућу динамику привредне активности и очекивања до краја године, остајемо при процени раста БДП-а Србије од 3,8 одсто, као и да планирамо још снажнији раст у наредним годинама.

"Разменили смо мишљења и о даљим мерама и корацима за очување макроекономске и финансијске стабилности, јачање отпорности привреде и реформи у домаћем енергетском сектору. У том контексту, нагласио сам да је снажење сарадње између наше земље и ММФ-а од великог значаја за економски напредак Србије и осигурање стабилности, као и да Србија остаје посвећена отвореној и конструктивној размени са ММФ-ом, као једној од најугледнијих глобалних финансијских институција", рекао је Вучић.

Састанак са представницима НБС и Министарства финансија

У Народној банци Србије данас је одржан пленарни састанак мисије Међународног монетарног фонда и делегације Србије, коју предводи гувернер Јоргованка Табаковић.

У разговорима су учествовали и први потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали, као и министарка привреде Адријана Месаровић, са сарадницима.

Мисија Међународног монетарног фонда, коју предводи Донал Мекгетиган, боравиће у Београду до 15. октобра, поводом четвртог, тиме и последњег разматрања резултата стендбај аранжмана који је Међународни монетарни фонд одобрио 19. децембра 2022. године.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи